Παραινέσεις στη Μέρκελ υπέρ ευρωομολόγου

Παραινέσεις στη Μέρκελ υπέρ ευρωομολόγου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τις φήμες, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εκμετάλλευσή τους. Η χθεσινή απόφαση τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών να απαγορεύσουν τις ανοιχτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών σταμάτησε την ελεύθερη πτώση των μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η απόφαση ελήφθη από τις εποπτικές αρχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου, και ήταν αρκετή ώστε να περιορίσει τις πιέσεις στον κλάδο. Ενώ όμως υποχωρεί ο πανικός στις αγορές, οι αιτίες της κρίσης παραμένουν χωρίς απάντηση.

Σε αυτό το κλίμα, αυξάνονται οι παραινέσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγων, με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt να θέτει στην ιστοσελίδα της το δίλημμα «Ευρωομολόγο ή Ευρωκατάρρευση».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Ευρώπη βρίσκεται σε μία νέα πραγματικότητα, όπου οι αγορές δεν ποντάρουν πλέον στην πτώχευση της Ελλάδας, αλλά έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη Γαλλία, δηλαδή τον πυρήνα της Ευρωζώνης. Η κ. Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει τις εξελίξεις την Τρίτη με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αγορές δεν «ηρεμούν» πλέον με πακέτα στήριξης των αδύναμων οικονομιών. Οπως σχολιάζει, «οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν γίνει τα θύματα των αγορών. Η δραματική κορύφωση της κρίσης χρέους έφερε στο φως μία σειρά από θέματα, τα οποία θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Η πολιτική -καταλήγει- πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο με τις αγορές».

Υπέρ της υιοθέτησης του ευρωομολόγου από τη Γερμανία τάχθηκε και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά το ευρώ θα καταρρεύσει. Ανήμερα τα 81α γενέθλιά του, ο Σόρος εκτιμούσε χθες με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει την πηγή της στην απόφαση της Μέρκελ, η κάλυψη του κινδύνου χρεοκοπίας να γίνει από κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι από την Ε.Ε. συνολικά. Οπως τονίζει, οι γερμανικές κωλυσιεργίες ενέτειναν την ελληνική κρίση, μετατρέποντάς την σε μια υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, μόνο η Γερμανία μπορεί να αντιστρέψει τη δυναμική αποσύνθεσης της Ευρώπης. Οπως εκτιμά, ο μόνος τρόπος να ξεφύγει από την παγίδα των αγορών η Ευρώπη είναι να τις προλάβει, αντί να υποκύπτει στις πιέσεις τους κατόπιν εορτής. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρεί ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα είδος ευρωομολόγου. Διαφορετικά, προειδοποιεί ότι το ευρώ θα καταρρεύσει. Χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου «ημίμετρα», σημειώνοντας ότι μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ενισχυμένη λειτουργία του EFSF, η παρέμβαση της ΕΚΤ είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η κατάρρευση των ομολόγων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Οπως τονίζει ο κ. Σόρος, μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος από την Ευρωζώνη, ακόμη και από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ, με αποτέλεσμα μια ανεξέλεγκτη τραπεζική κρίση αντίστοιχη με εκείνη που προκάλεσε τη Μεγάλη Υφεση. «Η κρίση φτάνει με γοργούς ρυθμούς στην κλιμάκωσή της», καταλήγει ο μεγαλοεπενδυτής, και η Γερμανία πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της. Οσο περισσότερο τις καθυστερεί, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος που θα αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή