Αρνητικά ρεκόρ για τα χρηματιστήρια διεθνώς

Αρνητικά ρεκόρ για τα χρηματιστήρια διεθνώς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταγωνιστές στην κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων των τελευταίων ημερών είναι τα χρηματιστήρια της Ελλάδας με απώλειες 19,35%, της Γερμανίας με πτώση 17,7%, της Ιταλίας με απώλειες 17,3% και της Γαλλίας, που υποχώρησε κατά 16,2%. Ωστόσο, και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη κατέγραψαν σημαντική μείωση, σε ποσοστά που κυμαίνονται από -8,7% της Αυστραλίας έως -14,7% της Βραζιλίας, ενώ και ο Dow Jones έπεσε κατά 12,3%.

Αντιθέτως, από την αρχή του έτους έως τις 25 Ιουλίου διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα χρηματιστήρια είχαν θετικές αποδόσεις ή οριακά αρνητικές, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 8,8%, τον Nasdaq κατά 9,3% και τον DAX κατά 6,2%. Το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως, διατήρησε την αρνητική του πρωτιά αφού ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,2%.

Οι απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές την περίοδο 25 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους αναλυτές ως οι μεγαλύτερες από την κρίση του 2008, την οποία, ως γνωστόν, προκάλεσε η κατάρρευση του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Lehman Βrothers.

Οι παράγοντες που σιγόβραζαν σε ολη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και εν τέλει οδήγησαν στην απότομη πτώση των χρηματιστηρίων, είναι οι ακόλουθοι: α) Η κρίση εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, που είχε αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη S&P, β) η αδιέξοδη αντιπαράθεση των πολιτικών ως προς το αντικείμενο και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης και η επίσημη διαφωνία της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας στην πολιτική επαναγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, και γ) η μείωση του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συντονισμένη κίνηση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν όποια θέση αυξημένου κινδύνου έχουν και να καταφύγουν σε ασφαλέστερα καταφύγια. Αυτή η τακτική χάρισε στον χρυσό και στο ελβετικό φράγκο υπεραποδόσεις που και στις δύο περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ιστορικά υψηλές», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Σκαπινάκης, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Marfin Egnatia Βank.

Ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 7,8%, ενώ από την αρχή του έτους τα κέρδη του διαμορφώθηκαν σε 13,4%. «Η σταθερή και σταδιακή αύξηση της τιμής του χρυσού με ενδιάμεσες διορθώσεις, σε συνδυασμό με την αναταραχή και αβεβαιότητα που επικρατεί στις υπόλοιπες αγορές, καθιστά πιθανή την περαιτέρω άνοδο της τιμής του, όχι όμως σε επίπεδα άνω των 2.000 δολαρίων την ουγγιά», αναφέρει στην «Κ» ο οικονομολόγος Δημήτρης Θρασίδης.

Από την άλλη πλευρά, το ελβετικό φράγκο έχει καταγράψει αύξηση 10,5%, που θεωρείται τεράστιο άλμα για τα δεδομένα της αγοράς συναλλάγματος. Μάλιστα, από την αρχή του έτους το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 16%, αναγκάζοντας την κεντρική ελβετική τράπεζα να προχωρήσει σε πωλήσεις φράγκων προκειμένου να ανασχέσει, κατά το δυνατόν, την ανοδική του δύναμη αλλά και να δώσει στις αγορές το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί την περαιτέρω ενδυνάμωση του νοσμίσματος και ως εκ τούτου δεν θα το αφήσει ανεξέλεγκτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή