Η ΕΚΤ στηρίζει τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας

Η ΕΚΤ στηρίζει τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωινές απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω της επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας και των χαμηλών προσδοκιών από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, μετριάστηκαν μετά το μεσημέρι από την κίνηση της Fitch να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ΑΑΑ, μετά την υποβάθμισή τους από τη Standard and Poor’s λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιολόγηση των ΗΠΑ με ΑΑΑ αντανακλά τον κομβικό ρόλο της αμερικανικής οικονομίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου τα αμερικανικά ομόλογα εξακολουθούν να αποτελούν το σημείο αναφοράς. Επιπλέον, σημειώνει η Fitch, αντανακλά τη νομισματική ευελιξία μιας υγιούς οικονομίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να απορροφά τις κρίσεις και να προσαρμόζεται γρήγορα. Η Fitch εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει και θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2,25%.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέχισε και χθες την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης ενώ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα δαπάνησε το ποσό ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δαπάνησε σε διάστημα μιας εβδομάδας η ΕΚΤ από τότε που ξεκίνησε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέρυσι τον Μάιο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 16 δισ. ευρώ, στην αρχή του προγράμματος, που κατευθύνθηκαν ως επί το πλείστον στην απόκτηση ελληνικών ομολόγων.

Η Victoria Cadman, οικονομολόγος στην Investec, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να συνεχίσει την αγορά ομολόγων για λίγες εβδομάδες ακόμα. «Η ΕΚΤ κάνει πολλά για να στηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία και να πιέσει προς τα κάτω τις αποδόσεις (των ομολόγων) τους. Το ποσό είναι σχετικά μεγάλο, αλλά δεν είναι υπερβολικό», είπε. Η ΕΚΤ επανενεργοποίησε το πρόγραμμα ύστερα από 19 εβδομάδες αδράνειας, παρά την αντίθεση ομάδας τεσσάρων μελών στο διοικητικό της συμβούλιο, πρωτοστατούντος του διοικητή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, και του Γερμανού επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ. Συμπεριλαμβανομένων των αγορών της περασμένης εβδομάδας, η ΕΚΤ έχει δαπανήσει συνολικά 96 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα.

Επίσης, χθες, οι μεγαλύτερες βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ελλάδας, έπειτα από συνάντηση με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου Λικ Κουνέ.

Η συνολική έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαπραγματευθούν απευθείας με τις ελληνικές αρχές τους όρους συμμετοχής τους. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε χθες καθώς τα οικονομικά στοιχεία στην περιοχή της Ευρωζώνης εντείνουν την ανησυχία στις διεθνείς αγορές και στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για τον χρυσό σημείωνε κέρδη κατά 22,50 δολάρια ή 1,3% στα 1.780,50 δολάρια ανά ουγγιά, στις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης. Η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκε στα 110,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου κυμάνθηκε στο επίπεδο του 1,4418 δολαρίου.

Στη Ζυρίχη, ο δείκτης SMI έκλεισε στις 5.373,30 μονάδες, με αύξηση 0,91%. Ανοδικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στο Λονδίνο χάρη στην αντιστροφή που σημειώθηκε μετά την επιβεβαίωση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ότι θα διατηρήσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ στην ανώτατη βαθμίδα ΑΑΑ. Ωστόσο, το χρηματιστήριο της Λισσαβώνας κατέγραψε πτώση στις 6.237,66 μονάδες, λόγω κυρίως των απωλειών που σημειώθηκαν στον τραπεζικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή