Ακανθώδης «επίσκεψη γνωριμίας» Μπάιντεν στην Κίνα

Ακανθώδης «επίσκεψη γνωριμίας» Μπάιντεν στην Κίνα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικά μηνύματα για την αμερικανική οικονομία αναμενόταν να μεταφέρει στις αποσκευές του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη χθεσινή άφιξή του στην Κίνα, στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψης γνωριμίας με την «επόμενη γενιά» ηγετών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το Πεκίνο -κορυφαίος ξένος πιστωτής της Ουάσιγκτον, με τοποθετήσεις άνω του 1 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου- έχει εκφράσει ανησυχίες για την πρόσφατη συμφωνία αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αρκετή για να μειώσει το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Στόχος της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν είναι να πείσει τους Κινέζους ηγέτες ότι οι επενδύσεις τους είναι ασφαλείς, παρά την πρόσφατη υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Ρoor’s.

Η επίτευξη αυτού του στόχου ίσως αποδειχθεί δύσκολη. Τα κινεζικά ΜΜΕ το έχουν άλλωστε προεξοφλήσει, με την εφημερίδα Global Times, π.χ., να κάνει λόγο σε τίτλο άρθρου της για επικείμενες «σκληρές συνομιλίες» του κ. Μπάιντεν στην Κίνα. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο οικονομικό σκέλος των συνομιλιών, που σύμφωνα με αρκετά ΜΜΕ θα έχει προτεραιότητα στη διάρκεια της επίσκεψης, κατά την οποία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να πιέσει για περαιτέρω ανατίμηση του γουάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή