Αντίθετες οι τράπεζες στον φόρο συναλλαγών

Αντίθετες οι τράπεζες στον φόρο συναλλαγών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η αντίδραση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου στη γερμανο-γαλλική πρόταση για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Εν μέσω μεγάλων πιέσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότειναν την εφαρμογή ενός φόρου επί των συναλλαγών, μια ιδέα η οποία και στο παρελθόν έχει δεχθεί κριτική από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την ΕΚΤ για το αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας των αγορών. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τις Αυστρία, Ιταλία και Ισπανία από το να εκφράσουν τη στήριξή τους στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, επισήμανε ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα πρέπει να γίνει στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε., και όχι μόνο στα 17 μέλη της Ευρωζώνης. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια κατάσταση όπου θα υπάρχει ένας φόρος συναλλαγών στο Δουβλίνο, ενώ θα απουσιάζει από το Λονδίνο», ανέφερε ο κ. Νούναν. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Ενωσης Βρετανών Τραπεζιτών, η οποία υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα μόνο αν εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Τραπεζών της Γερμανίας, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος φόρος απλώς θα αύξανε το κόστος για ένα μεγάλο μέρος του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή