Κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση γουάν στο Χονγκ Κονγκ προσφέρει το Πεκίνο

Κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση γουάν στο Χονγκ Κονγκ προσφέρει το Πεκίνο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρα για να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο του γουάν και την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοοικονομικού κέντρου δίνει η Κίνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λι Κεκιάνγκ, εξήγγειλε χθες μέτρα, που μεταξύ άλλων επιτρέπουν σε χρηματοοικονομικές εταιρείες του Χονγκ Κονγκ να επενδύσουν έως και 20 δισ. γουάν (3,1 δισ. δολάρια) σε αγορές τίτλων της ενδοχώρας. Επιτρέπουν επίσης σε κινεζικές εταιρείες να αντλούν έως και 50 δισ. γουάν από την έκδοση των λεγόμενων «dim sum bonds» (ομολόγων σε γουάν, τα οποία εκδίδονται στο Χονγκ Κονγκ, κυρίως από νομικά πρόσωπα με έδρα την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ και σπανιότερα από ξένους).

Τα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης του κ. Λι στο Χονγκ Κονγκ, συμπίπτουν χρονικά με την έκδοση dim sum bonds της κινεζικής κυβέρνησης στην αυτόνομη διοικητική περιφέρεια, αξίας 20 δισ. γουάν. Είναι η τρίτη φορά που το Πεκίνο εκδίδει ομόλογα σε γουάν στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με αναλυτές, με την κίνηση αυτή, «το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας έκανε άλλο ένα βήμα προς την ελεγχόμενη απελευθέρωση του γουάν και ενίσχυσε τη θέση του Χονγκ Κονγκ ως μεγάλου διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου».

Οπως δήλωσε ο κ. Λι, που πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός της Κίνας το 2012, «το μέλλον και η ευημερία του Χονγκ Κονγκ είναι στενά συνδεδεμένα με εκείνα της ενδοχώρας». Επομένως, η Κίνα «στηρίζει την ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ ως υπεράκτιου κέντρου για το γουάν».

Αξιωματούχος της κυβέρνησης τόνισε ότι τα μέτρα «θα αυξήσουν την κυκλοφορία του γουάν προς αμφότερες τις κατευθύνσεις», βοηθώντας τις επιχειρήσεις εκατέρωθεν των συνόρων να διαχειριστούν το συναλλαγματικό ρίσκο χωρίς να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα. Αναλυτές, άλλωστε, εκτιμούν ότι οι μεθοδικές προσπάθειες του Πεκίνου να απελευθερώσει το νόμισμά του οφείλονται εν μέρει στην ανάγκη να δημιουργηθούν επενδυτικές επιλογές για τα τεράστια αποθέματα γουάν που βρίσκονται σε λογαριασμούς του Χονγκ Κονγκ. Από το καλοκαίρι του 2010, όταν η κυβέρνηση του τελευταίου επέτρεψε σε κατοίκους της αυτόνομης περιφέρειας να κατέχουν κινεζικό νόμισμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι καταθέσεις εξαπλασιάστηκαν από πέρυσι, για να φθάσουν τα 554 δισ. γουάν, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο των συνολικών καταθέσεων στο Χονγκ Κονγκ. Η προσπάθεια του Πεκίνου οφείλεται όμως και στη δέσμευση της αμερικανικής Fed να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια έως τα μέσα του 2013, κάτι που προοιωνίζεται περαιτέρω πτώση του δολαρίου. Από την πλευρά του, το Χονγκ Κονγκ επιδιώκει αύξηση των συναλλαγών σε γουάν για να στηρίξει την ανάπτυξή του, αφότου η οικονομία του συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των ομολόγων dim sum, που ξεκίνησε χθες, είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα προσφορά ομολόγων σε γουάν στο Χονγκ Κονγκ και σύμφωνα με το Πεκίνο η ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές είναι ισχυρή, καθώς οι τελευταίοι επιζητούν αύξηση της έκθεσής τους στο κινεζικό νόμισμα, που αναμένεται ευρέως να ανατιμηθεί ακόμα περισσότερο όσο η Κίνα συνεχίζει την οικονομική άνοδό της. Πρόκειται για τριετή, πενταετή, επταετή και δεκαετή ομόλογα, αξίας συνολικά 20 δισ. γουάν, εκ των οποίων τα 15 δισ. προσφέρονται σε θεσμικούς επενδυτές. Τα υπόλοιπα 5 δισ. γουάν αναμένεται να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές του Χονγκ Κονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή