Στο 2,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Στο 2,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,5% επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ τον Ιούνιο κατεγράφη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα 7,4 δισ. ευρώ. Δεδομένης και της επιβράδυνσης στο 0,2% που σημείωσε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το β΄τρίμηνο, οικονομικοί αναλυτές βλέπουν να αυξάνονται οι πιθανότητες να αναβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αύξηση των επιτοκίων ίσως και για το επόμενο έτος.

Η Eurostat είχε από τα τέλη Ιουνίου εκφράσει μια πρώτη εκτίμηση για επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,5% από το 2,7% του Ιουνίου. Σε ό, τι αφορά τη μηνιαία εξέλιξη των τιμών καταναλωτή, τον ίδιο μήνα σημείωσαν υποχώρηση 0,6%. Κυριότερος παράγοντας που οδήγησε στην επιβράδυνση ήταν η μείωση των τιμών στα είδη ρουχισμού, καθώς σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ο μήνας των εκπτώσεων. Η μείωση αυτή εξουδετέρωσε μερικώς τον αντίκτυπο που ακόμη έχει στις τιμές η αύξηση του κόστους της ενέργειας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010. Σημειωτέον, ότι εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,5% καταγράφοντας επιβράδυνση από το 1,8% του Μαΐου. Μερίδα οικονομικών αναλυτών πιθανολογεί, πάντως, πως η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και ο δείκτης θα αυξηθεί εκ νέου μετά το πέρας των θερινών εκπτώσεων. Γι’ αυτό και δεν αποκλείει να μη λάβει η ΕΚΤ υπόψη την εξέλιξη αυτή στους υπολογισμούς της και να προχωρήσει τελικά σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από το υφιστάμενο επίπεδο του 1,5%.

Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών όχι μόνον διευρύνθηκε τον Ιούνιο, αλλά αναθεωρήθηκε προς τα πάνω εκείνο του Μαΐου, στα 5,6 δισ. ευρώ από την αρχική εκτίμηση για 5,2 δισ. ευρώ. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, άλλωστε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφθασε στα 59,9 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 0,6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και σαφώς υψηλότερο από εκείνο των 15,5 δισ. ευρώ του περασμένου έτους. Τελευταία φορά που η Ευρωζώνη παρουσίασε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν τον Ιανουάριο του 2010. Σημειωτέον ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που περιλαμβάνει τις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών καθώς και τις μεταφορές κεφαλαίων, θεωρείται κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των εμπορικών εταίρων και δείκτης των δυνατοτήτων μιας χώρας ή μιας ευρύτερης ζώνης να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή