Τιμωρία στους δημοσιονομικά απείθαρχους

Τιμωρία στους δημοσιονομικά απείθαρχους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επιφυλακτική αντίδραση αγορών, αναλυτών αλλά και ορισμένων πολιτικών ηγετών της Ευρωζώνης στις προτάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας προχώρησαν χθες ένα ακόμη βήμα: με επιστολή τους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, του πρότειναν να αναλάβει επικεφαλής της οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης και ζήτησαν να διακόπτεται εφεξής κάθε επιδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία προς όσες χώρες-μέλη δεν σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαϊγί, άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου στο μέλλον.

Στην επιστολή τους οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης τονίζουν πως οι Βρυξέλλες πρέπει εφεξής να εποπτεύουν αυστηρά με ποιο τρόπο δαπανώνται όσα κεφάλαια μεταφέρονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής, και οι νέοι κανόνες πρέπει να ενσωματωθούν στο καταστατικό των ταμείων.

Την πρότασή τους για δημιουργία οικονομικής κυβέρνησης, την οποία οι δύο ηγέτες αποκάλεσαν «ακρογωνιαίο λίθο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», σχολίασε αρνητικά ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκυ Φερχόφσταντ, που τόνισε πως «δύο συνεδριάσεις τον χρόνο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν οικονομική κυβέρνηση». Οικονομικοί αναλυτές προσθέτουν πως η Ευρωζώνη διαθέτει ήδη το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, το Eurogroup, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Τη θετικότερη αντίδραση στην έκβαση της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί είχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που τη χαρακτήρισε «σημαντική πολιτική συνεισφορά των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης». Θετικές ήταν, άλλωστε, οι αντιδράσεις Ιταλίας και Ισπανίας όπως και των χρηματιστηρίων τους, καθώς ερμήνευσαν τις προτάσεις για οικονομική κυβέρνηση ως πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων.

Σημειωτέον ότι τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που συνεισέφεραν σημαντικά στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας, επέκρινε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής Pimco. Σε σχόλιό του στη Handelsblatt, ο Μοχάμεντ Ελ Ελιάρν προέβλεψε πως «οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη στρατηγική της ΕΚΤ εντός εβδομάδων ή μηνών» και τάχθηκε υπέρ μιας δημοσιονομικής ένωσης της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να «υπογράφει μεγάλες επιταγές επί χρόνια» για να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη. Στη Μαδρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Θαπατέρο εξέφρασε αισιοδοξία πως «όσο οδεύουμε προς μια ενοποιημένη οικονομία, τόσο πλησιάζουμε την ιδέα των ευρωομολόγων». Στην Ιταλία, άλλωστε, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι «είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους Μέρκελ και Σαρκοζί» και εξέφρασε την ελπίδα πως «η Μέρκελ θα πεισθεί για την αξία των ευρωομολόγων τον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα, πάντως, με το Ρόιτερς, η Αυστρία, παραδοσιακός σύμμαχος της Γερμανίας, σχολίασε αρνητικά την ιδέα της οικονομικής κυβέρνησης, επειδή προϋποθέτει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Αρνητική ήταν, άλλωστε, η αντίδραση της Φινλανδής υπουργού Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, που διερωτήθηκε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η ιδέα του «φρένου χρέους», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δήλωσε πως «δεν την ενθουσιάζει» η ιδέα να παίζει με το σύνταγμα της χώρας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή