Θετικό κλίμα στην Κίνα για την οικονομία των ΗΠΑ

Θετικό κλίμα στην Κίνα για την οικονομία των ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψήφο εμπιστοσύνης» απέσπασε χθες η αμερικανική οικονομία από τον πρωθυπουργό της Κίνας. «Η Κίνα είναι σίγουρη ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει στην υγιή ανάπτυξη», δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Οι δηλώσεις του κ. Γουέν ήταν οι πρώτες που έγιναν από ανώτατο Κινέζο αξιωματούχο σχετικά με την κρίση χρέους των ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής οικονομίας από τη Standard & Ρoor’s.

Ο κ. Μπάιντεν από την πλευρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις μεγάλες επενδύσεις της Κίνας σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ ειλικρινά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα».

Ο λόγος άλλωστε της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κίνα ήταν ακριβώς να μειώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να αναθερμάνει τις σχέσεις με τους Κινέζους ηγέτες.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σιί Τζινμπίνγκ, ο κ. Μπάιντεν είχε τονίσει ότι «κανένας ποτέ δεν έβγαλε χρήματα στοιχηματίζοντας εναντίον των ΗΠΑ».

Αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε και ο επικεφαλής της Bank of China, της μεγαλύτερης σε ξένο συνάλλαγμα κινεζικής τράπεζας. «Είμαστε λίγο ανήσυχοι, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταφέρει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Ελπίζουμε ότι το αμερικανικό δολάριο θα παραμείνει σταθερό», υποστήριξε ο πρόεδρος της τράπεζας Λι Λιχουί μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Πεκίνο, στην οποία παρέστησαν και οι κ. Μπάιντεν και Σιί.

Τα αγκάθια

«Η εμπιστοσύνη είναι πιο πολύτιμη και από τον χρυσό». Με αυτή τη φράση ο αντιπρόεδρος της Κίνας Σιί Τζινμπίνγκ επιχείρησε να δείξει τη σημασία που έχει η συνεργασία Κίνα και ΗΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στις διεθνείς αγορές.

Στις συζητήσεις τέθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις δύο χώρες. Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε ότι η Κίνα έχει κάποια νομικά ζητήματα στην πρόσβασή της στην αγορά των ΗΠΑ, όπως άλλωστε και η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί από την πλευρά της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Ο κ. Σιί πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα αμβλύνει τους περιορισμούς στο εμπόριο και θα παρέχει δίκαιη μεταχείριση στις κινεζικές εταιρείες. Προσέθεσε, εξάλλου, ότι η Κίνα θα επιφυλάξει ίση μεταχείριση για όλες τις επιχειρήσεις, όταν αυτές αναζητούν συμφωνίες με την κυβέρνηση, απαντώντας έτσι στην ανησυχία που έχει εκφραστεί από ανώτατα στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων ότι αποκλείστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο οι ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν νέες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αισιόδοξος τόνος στις δηλώσεις των κ. Γουέν και Σιί ήταν σε πλήρη αντίθεση με την οξεία κριτική που χρησιμοποιήθηκε από τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κίνας για τους πρόσφατους χειρισμούς της Ουάσιγκτον και δη του Κογκρέσου στο ζήτημα της αύξησης του ορίου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή