«Οχι στο ευρωομόλογο», επιμένει η Γερμανία, ενώ συμφωνεί και η Γαλλία

«Οχι στο ευρωομόλογο», επιμένει η Γερμανία, ενώ συμφωνεί και η Γαλλία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κατηγορηματικό όχι στο ευρωομόλογο και στην επέκταση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ήταν αυτό που κατέγραψαν οι αγορές, από τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στην αρχή της εβδομάδας στο Παρίσι οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί. Την αντίδραση της Γερμανίας στο ευρωομόλογο επιβεβαίωσε, μάλιστα, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ την Παρασκευή, τονίζοντας ότι αν και παρουσιάζεται ως αντίδοτο στην κρίση, αυτό μπορεί να θεραπεύσει «μόνο τα συμπτώματα και όχι την ασθένεια». Πάντως, ο κ. Σταρκ δεν απέρριψε τελείως την ιδέα -άλλωστε, και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι αρνητικοί «επί του παρόντος»- αλλά θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Οι αγορές προφανώς περίμεναν περισσότερα, με αποτέλεσμα το κλίμα να παραμείνει αρνητικό.

Οι ηγέτες θέλησαν να θέσουν τα θεμέλια για μια πρώτη οικονομική κυβέρνηση και να επιβάλουν έναν συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Πρότειναν τη θέσπιση ενός νέου σώματος που θα αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και τη συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, την οποία ο μεν Γάλλος πρόεδρος ονόμασε «χρυσό κανόνα», η δε Γερμανίδα ομόλογός του «φρένο χρέους». Ζήτησαν μάλιστα να προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις κατά όσων χωρών δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση για δημοσιονομική πειθαρχία και ειδικότερα τον αποκλεισμό των χωρών αυτών από τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής. Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους απέστειλαν μάλιστα κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Τον κάλεσαν να αναλάβει να ηγηθεί του νέου σώματος της οικονομικής κυβέρνησης, ενώ συνέστησαν επιτακτικά στις Βρυξέλλες να αναλάβουν συστηματικότερο και δυναμικότερο ρόλο στην εποπτεία των δημοσιονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι προτάσεις τους προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις με την Ιταλία και την Ισπανία να της υποδέχονται με ενθουσιασμό, ερμηνεύοντάς τες ως το πρώτο βήμα προς την έκδοση ευρωομολόγου αλλά την Αυστρία να τις επικρίνει επειδή προϋποθέτουν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής και τη Φινλανδία να δηλώνει επιφυλακτική σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο σύνταγμά της. Κι ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τις εγκωμίασε ως «σημαντική πολιτική συνεισφορά των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών», ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, αμφισβήτησε την ίδια την έννοια της οικονομικής κυβέρνησης όπως την έθεσαν οι δύο ηγέτες τονίζοντας πως δύο συναντήσεις τον χρόνο «σίγουρα δεν στοιχειοθετούν κυβέρνηση».

Σε ένα άλλο πρώτο βήμα τους για περαιτέρω συντονισμό των φορολογικών πολιτικών, οι δύο ηγέτες πρότειναν την επιβολή νέου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση των τραπεζών της ηπείρου, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση να προχωρήσουν σε διμερή εναρμόνιση της φορολογίας που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή