Μόλις… 1,2 τρισ. δολ. το ύψος των δανείων που χορήγησε η Fed στις τράπεζες

Μόλις… 1,2 τρισ. δολ. το ύψος των δανείων που χορήγησε η Fed στις τράπεζες

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική στήριξη που παρείχε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στις τράπεζες και τις εταιρείες της Wall Street λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης υπολογίζεται σε δάνεια 1,2 τρισ. δολαρίων, ένα ποσό ισοδύναμο με τις κατασχέσεις και τα επισφαλή δάνεια που βαραίνουν τα νοικοκυριά στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης.

Μέχρι το 2008, η «αριστοκρατία» της Wall Street, όπως χαρακτηρίζονται οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, έλαβε τα 669 δισ. δολάρια από το 1,2 τρισ. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκχώρησε μόνον 160 δισ. δολάρια την περίοδο της κρίσης, η οποία ξεκίνησε το 2007 και κλιμακώθηκε το 2008 μετά τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers.

Το χάσμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με τη σύγκριση των 104 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν το 2006 σε κέρδη ρεκόρ από τις δέκα ισχυρότερες της Wall Street.

Στόχος του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ήταν να περιορίσει την έκταση της ύφεσης που προκλήθηκε στην αμερικανική οικονομία από τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Τα στοιχεία αυτά, όμως, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λίταν, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και μέλος επιτροπής ερευνών για τα αίτια της τραπεζικής κρίσης.

Οι επωφελούμενοι δεν ήταν μόνον οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ και λοιποί παίκτες του συστήματος, αλλά και ξένοι όμιλοι με δραστηριότητα στη χώρα. Σχεδόν το ήμισυ των 30 χρηματοπιστωτικών ομίλων που έλαβαν κεφάλαια από τη Fed διατηρούν την έδρα τους στην Ευρώπη. Περίπου 84,5 δισ. δολάρια εκχωρήθηκαν στη βρετανική Royal Bank of Scotland και 77,2 δισ. δολάρια στην ελβετική UΒS.

Η γερμανική Hypo Real Estate δανείστηκε 28,7 δισ. δολάρια, αντιστοιχώντας σε 21 εκατ. δολάρια για καθέναν από τους 1.366 εργαζομένους της τράπεζας. Από τις αμερικανικές τράπεζες, η Morgan Stanley εισέπραξε τη μερίδα του λέοντος από τα δάνεια της Fed, συνολικού ύψους 107,3 δισ. δολαρίων. Στα 99,5 δισ. δολάρια ανήλθαν τα κεφάλαια της Fed για τη στήριξη της Citigroup. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν στη Fed λόγω της ασάφειας που επικρατούσε για την έκθεσή της στη χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ. Κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν από την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg να επικαλείται τη νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφορίας, το αμερικανικό Κογκρέσο έθεσε σε προτεραιότητα τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τη στήριξη των τραπεζών εν μέσω της κρίσης. Οι ισολογισμοί της Fed έδειξαν ότι οι πιστώσεις που εκχωρήθηκαν με τους πλέον ευνοϊκούς όρους είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τα προ κρίσης δεδομένα. Μάλιστα, ο υψηλότερος δανεισμός που είχε καταγραφεί μέχρι το 2007 περιοριζόταν στα 46 δισ. δολάρια, τα οποία παραχωρήθηκαν εκτάκτως από τη Fed μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Για την ακριβή απεικόνιση του ποσού των 1,2 τρισ. δολαρίων, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τονίζει ότι θα μπορούσε να γεμίσει 539 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων σε νομίσματα του ενός δολαρίου.

Η Fed έχει επισημάνει κατά περιόδους ότι δεν έχουν επιβαρυνθεί οι ισολογισμοί της με πιστωτικές απώλειες από κανένα πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών. Το αντίθετο μάλιστα. Οπως αποκαλύφθηκε σε έκθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα από τα ζωτικά «παρακλάδια» του δικτύου των πολιτειακών ομοσπονδιακών τραπεζών, η Fed έχει αποκομίσει τόκους και προμήθειες 13 δισ. δολαρίων από τα έκτακτα δανειαδοτικά προγράμματα που εφάρμοσε από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Οι προσπάθειες του κ. Μπερνάνκι για την απομακρύνση των κινδύνων ύφεσης στην αμερικανική οικονομία φαίνεται, ωστόσο, να είναι μάταιες, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς. Εμπειρογνώμονες της κρατικής υπηρεσίας οικονομικών ερευνών φοβούνται ότι οι πιθανότητες νέας ύφεσης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Μείζονα ρόλο στην πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου εξακολουθεί να παίζει η πολυετής ύφεση, συγκεκριμένα, στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, η οποία αποτέλεσε και την απαρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στα 4,38 εκατομμύρια υπολογίζονται τα δάνεια με καθυστέρηση 30 ημερών σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δόσεων. Ακόμη 2,16 εκατομμύρια κατοικίες βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης.

Το συνολικό ποσό επισφαλών δανείων και κατασχέσεων φθάνει το 1,27 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι ισάξιο των δανείων της Fed στις τράπεζες και τις εταιρείες της Wall Street. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης ανεργίας συνεχίζει να κυμαίνεται στο 9,1% εδώ και μια διετία τουλάχιστον, όταν το 2007 βρισκόταν στο 4,7%. Επικριτές των ρυθμιστικών αρχών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων, οι οποίοι αποβλέπουν σε ένα ασφαλέστερο τραπεζικό σύστημα. Η τελευταία κρίση οδήγησε σε απώλειες και διαγραφές άνω των 1,6 τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή