Αυξάνονται οι ενδείξεις για νέα παγκόσμια ύφεση

Αυξάνονται οι ενδείξεις για νέα παγκόσμια ύφεση

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστηριότητα των κλάδων της βιομηχανίας και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη τον Αύγουστο, την ίδια ώρα που στην Κίνα δείχνει να επιβραδύνεται ελαφρώς, σύμφωνα με χθεσινές εκθέσεις, τροφοδοτώντας έτσι εκ νέου τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 51,1 μονάδες, όσο και τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit Economics. «Οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα η Γερμανία, εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας. Η Ευρωζώνη δείχνει να χάνει τη βασική μηχανή ανάπτυξής της», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ούιλιαμσον. Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η πτώση που κατέγραψε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία τον Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε στις -37,6 μονάδες, από τις -15,1 του Ιουλίου, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μια μικρότερη υποχώρηση στις -26 μονάδες. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση που κατέγραψε τον ίδιο μήνα ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών της European Economic Research, ο οποίος υποχώρησε στις 53,5 μονάδες από τις 90,6 του Ιουλίου, αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για μείωση στις 87,5 μονάδες.

Στην Κίνα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί μεν τον Αύγουστο για δεύτερο συναπτό μήνα, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, στις 49,8 μονάδες από τις 49,3 του Ιουλίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της HSBC. Σημειώνεται ότι οποιοδήποτε επίπεδο κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνει συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής. «Διατηρούμε τις προβλέψεις μας για μια ομαλή προσγείωση της κινεζικής ανάπτυξης», τονίζει ο οικονομολόγος της Bank of America-Merrill Lynch, Λου Τινγκ, με τον ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται στο 9% το β΄ εξάμηνο, έναντι 9,6% το πρώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή