Φορολογήστε μας περισσότερο, ζητούν 16 πλούσιοι Γάλλοι

Φορολογήστε μας περισσότερο, ζητούν 16 πλούσιοι Γάλλοι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεκτείνεται η τάση των Γάλλων πλουσίων να επιδεικνύουν οικονομικό πατριωτισμό ζητώντας να συνδράμουν το έργο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Γαλλίας. Στον χορό μπαίνουν τώρα ηχηρά ονόματα όπως εκείνο της πολυσυζητημένης κληρονόμου του ομίλου L’Oreal και του επικεφαλής της Total. Με επιστολή τους που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού Nouvel Observateur, 16 στελέχη επιχειρήσεων, διευθυντές επιχειρήσεων και βαθύπλουτοι ζητούν τη θέσπιση μιας «ειδικής συνεισφοράς» που θα έχει στόχο τον πλούτο, χωρίς όμως να πλήττει τις ροές κεφαλαίων.

«Εχουμε επίγνωση πως έχουμε επωφεληθεί από το γαλλικό σύστημα και το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», αναφέρει η σχετική επιστολή την οποία προσυπογράφουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του διαφημιστικού ομίλου Publicis, της τράπεζας Societe Generale και ο πρόεδρος του αερομεταφορέα Air France. Οπως τονίζουν, θεωρούν αναγκαίο να συνεισφέρουν, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας και οι προοπτικές επιδείνωσης του χρέους της χώρας «εγκυμονούν κινδύνους για τη Γαλλία και την Ευρώπη». Εχει προηγηθεί η πρωτοβουλία που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο Πιερ Μπερζέ, μεγιστάνας της μόδας και συνεργάτης του Ιβ Σεν Λοράν, όταν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «δεν πρόκειται να φτωχύνουμε από την υψηλή φορολογία» και επέρριψε στα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας την ευθύνη για το ότι οι Γάλλοι βαθύπλουτοι πληρώνουν τελικά λιγότερους φόρους «από τους υπόλοιπους πολίτες που δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν». Εχει, επίσης, προηγηθεί η πρωτοβουλία του Μορίς Λεβί, διευθύνοντος συμβούλου της διαφημιστικής Publicis και προέδρου της Ενωσης Μεγάλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, που με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde τάχθηκε υπέρ μιας «έκτακτης οικονομικής συνεισφοράς» των πλουσιοτέρων και προνομιούχων της Γαλλίας. Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, δήλωσε ήδη πως η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να επιβάλει νέα συνεισφορά σε όσους φορολογούμενους κερδίζουν περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ ετησίως. Η προοπτική αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της κυβέρνησης Σαρκοζί να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012 από το 5,7% στο οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει το τρέχον έτος. Αρχικά στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν η άντληση επιπλέον τριών δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος από την κατάργηση φοροαπαλλαγών. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν τη γαλλική οικονομία σε στασιμότητα το β΄ τρίμηνο ενώ επικρατεί η ανησυχία που έχει ενσπείρει η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s για το ενδεχόμενο να έχει την ίδια τύχη η Γαλλία. Ετσι η γαλλική κυβέρνηση έχει πεισθεί πως πρέπει να δράσει επειγόντως για να διατηρήσει τη βαθμολογία των τριών Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή