Αν. Γκουρία: Ενισχύστε τον μηχανισμό στήριξης

Αν. Γκουρία: Ενισχύστε τον μηχανισμό στήριξης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο προσωρινή ανακούφιση θα αποφέρουν οι βραχυπρόθεσμες έκτακτες δράσεις αντιμετώπισης της σημερινής οικονομικής κατάστασης, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος καλεί μεταξύ άλλων σε ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αυτό, όπως τονίζει σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, θα επιτευχθεί με αύξηση των διαθεσίμων του στο 1 τρισ. ευρώ, από τα σημερινά 440 δισ. ευρώ, με στόχο «να σταλεί μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και διαθέτουν και τη δύναμη και τη θέληση να το αντιμετωπίσουν». Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια διπλή στρατηγική: δημιουργείται ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας, ενώ την ίδια ώρα γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε να διασφαλισθεί πως αυτό το δίχτυ δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ». Ο κ. Γκουρία εκτιμά ότι «κάποιες εθνικές στρατηγικές δημοσιονομικής συρρίκνωσης ίσως χρειαστούν ακόμα και μία γενιά για να δείξουν αποτελέσματα». Η γαλλογερμανική πρόταση για ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και κοινή αντιπροσώπευση «είναι θετική», όμως σημαντικότερο είναι το αίτημα για υποχρεωτική δέσμευση σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μεσοπρόθεσμα. Αυτοί, «σε συνδυασμό με τους ισχυρότερους κανόνες της Ε.Ε., θα μειώσουν την ανάγκη χρήσης του ΕFSF». Οσο για την ΕΚΤ, θα πρέπει ακόμη να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κρίσης, παρότι πρέπει να υπάρξει και μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρέους σε χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανιζόταν και πάλι σταθερά αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγου από την ΕΚΤ, επιμένοντας ότι δεν θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης και δεν θα πρόσφερε κίνητρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων. Η κ. Μέρκελ επανέλαβε το αίτημα για υιοθέτηση συνταγματικού «φρένου χρέους» από τα κράτη της Ευρωζώνης και τόνισε ότι τα μέλη της περιφέρειας δεν πρέπει να κάνουν μονομερή βήματα, αναφερόμενη προφανώς στη στάση της Φινλανδίας έναντι της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, έθεσε θέμα νομιμότητας της αγοράς ομολόγων αδύναμων κρατών από την ΕΚΤ, τονίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό «δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να γίνει ανεκτό σε μεταβατική βάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή