Νέες αρνητικές ενδείξεις για τη γερμανική οικονομία

Νέες αρνητικές ενδείξεις για τη γερμανική οικονομία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο σημείο για περισσότερο από ένα έτος υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Αύγουστο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη περιορίζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo διαμορφώθηκε στις 108,7 μονάδες, από τις 112,9 του Ιουλίου, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν μία μικρότερη υποχώρηση στις 111 μονάδες. Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο ο δείκτης είχε καταγράψει ιστορικό υψηλό στις 115,4 μονάδες.

«Τα στοιχεία είναι κάπως απογοητευτικά αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού» αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για θέματα Ευρωζώνης, Γιούργκεν Μίκελς. «Η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία έχει υποχωρήσει μεν από τα υψηλά της, ωστόσο δεν αναμένεται να δούμε κάποια σημάδια στασιμότητας στην ανάπτυξη, ή κάποια ύφεση, καθώς τα βιβλία παραγγελιών παραμένουν γεμάτα, ενώ η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει σύντομα». Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών παρουσίασε πτώση στις 118,1 μονάδες από τις 121,4 του προηγούμενου μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για το διάστημα των επόμενων έξι μηνών υποχώρησε από τις 105 στις 100,1 μονάδες.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει καθοδική πορεία σχεδόν 25% από τα τέλη Ιουλίου εν μέσω των ανησυχιών ότι το ενδεχόμενο μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας της χώρας. Εκτός αυτού, η κρίση χρέους περιορίζει και αυτή τη ζήτηση εντός των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς αρκετές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αναγκάζονται να προσφύγουν σε αυστηρά προγράμματα λιτότητας. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,1% κατά το β΄τρίμηνο, αρκετά χαμηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης 1,3% που είχε παρουσιάσει στο α΄τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ λαμβάνουμε αρκετές ενδείξεις ότι ο επιχειρηματικός κύκλος των ΗΠΑ είναι περισσότερο αδύναμος από ότι αρχικά υπολογίζαμαι, εξελίξεις στις οποίες όπως είναι φυσικό η γερμανική οικονομία δεν φαίνεται να έχει ανοσία», υπογράμμισε ο αναλυτής του ινστιτούτου Ifo Κάι Κάρστενσεν στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης στο πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή