Στήριξη της Ευρώπης από την Κίνα ζήτησε ο Νικολά Σαρκοζί

Στήριξη της Ευρώπης από την Κίνα ζήτησε ο Νικολά Σαρκοζί

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πίστη του στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο ευρώ εξέφρασε χθες εκ νέου ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, μην παραλείποντας πάντως να τονίσει ότι η χώρα του «ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους και ελπίζει πως η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να διατηρήσει τη σταθερότητα και ότι οι εμπλεκόμενες χώρες μπορούν να επιτύχουν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις τους».

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο αιφνίδιας επίσκεψης του τελευταίου στο Πεκίνο, ο κ. Χου επισήμανε τη δέσμευση της Κίνας να συνεχίσει να θεωρεί την Ευρώπη «βασικό επενδυτικό προορισμό». Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις επενδύσεις της χώρας του εκεί.

Ο κ. Χου τόνισε πως «η Κίνα πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι σοφή και ικανή να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη». Τα σχόλιά του είναι η τελευταία δημόσια δήλωση επιδοκιμασίας των προσπαθειών που καταβάλλει η Ευρωζώνη για να συγκρατήσει την κρίση χρέους. Διατυπώθηκαν, δε, εν μέσω εικασιών ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκοζί στην κινεζική πρωτεύουσα, διάρκειας μόλις πέντε ωρών, έγινε προκειμένου να αναζητηθεί επιπλέον κεφαλαιακή στήριξη στην Ευρώπη. Με το 25% των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας -ύψους άνω των 3 τρισ. δολαρίων- επενδεδυμένο σε στοιχεία ενεργητικού σε ευρώ, το Πεκίνο εύλογα ανησυχεί για την απειλή που υφίσταται το κοινό νόμισμα, παρότι η κινεζική ηγεσία έχει επανειλημμένως δηλώσει αισιόδοξη ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.

Ο κ. Χου τόνισε επίσης την ανάγκη ενότητας, εμπιστοσύνης και συντονισμού μεταξύ των μελών της διεθνούς κοινότητας, καθώς όλο και περισσότεροι παράγοντες αστάθειας και αβεβαιότητας επηρεάζουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος υποστήριξε πως η κινεζική στήριξη είναι ουσιαστικής σημασίας για τους στόχους της Γαλλίας σε ό,τι αφορά το G20. Οι υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών που απαρτίζουν την ομάδα θα συναντηθούν στο Παρίσι τον Οκτώβριο στις 9-10 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία. Θα προηγηθεί διυπουργική σύνοδος του G7 στη Μασσαλία, στις 9-10 Σεπτεμβρίου. Η γαλλική προεδρία του G20 φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων, να χαράξει οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών και μέτρα μείωσης της κερδοσκοπίας στις αγορές και την αστάθεια στις τιμές των πρώτων υλών. Ο κ. Σαρκοζί επέμεινε χθες ότι οι χώρες-μέλη της ομάδας πρέπει να συμμετάσχουν στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οπως τόνισε, «η σύνοδος κορυφής του G20 πρέπει να είναι καθοριστική, να είναι αποφασιστική και να παίξει ρόλο στην αναβίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Είναι μείζων στόχος, και η Κίνα παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή