Η τηλεόραση κόβει χρόνια ζωής

Η τηλεόραση κόβει χρόνια ζωής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεόραση δεν «βλάπτει» απλώς τη διανοητική μας υγεία. Είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη μακροημέρευσή μας. Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά -όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες- πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια.

Ειδικότερα, η μελέτη των Αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The British Journal of Sports Medicine, αποδεικνύει ότι για κάθε ώρα που περνάμε βουλιαγμένοι στον καναπέ, μπροστά σε μια οθόνη, μετά τα 25 μας χρόνια, το προσδόκιμο ζωής μας μειώνεται κατά 22 λεπτά. Κατά συνέπεια, όσοι ενήλικοι «ριζώνουν» στο σαλόνι του σπιτιού τους και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη μικρή οθόνη επί εξάωρο ημερησίως, στην ουσία περικόπτουν πέντε χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους, ακριβώς όπως κάνουν όσοι θεριακλήδες δεν λένε να κόψουν το κάπνισμα.

Αν τελικά επαληθευθούν τα δεδομένα της μελέτης και αποδειχθεί η σχέση ανάμεσα στην παρακολούθηση τηλεόρασης και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής, τότε θα πρέπει και η τηλεόραση να συμπεριληφθεί μεταξύ των σοβαρών κινδύνων για τη ζωή. Βέβαια, οι ερευνητές ακόμη δεν μπορούν να πουν αν το περιεχόμενο των εκπομπών που παρακολουθεί κανείς επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το προσδόκιμο ζωής. Αλλά μάλλον δεν έχει μεγάλη σημασία, αφού το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζει η τόσο αγαπημένη ενασχόληση εκατομμυρίων ατόμων στον πλανήτη είναι η καθήλωση του τηλεθεατή σε έναν καναπέ επί ώρες και η ακινησία. Προφανώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί ειδική σήμανση σε κάθε συσκευή «η τηλεόραση μικραίνει τη ζωή», όπως στα τσιγάρα.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα πιθανώς να μας οδηγήσουν στον άλλο κόσμο μια ώρα νωρίτερα, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα επικοινωνίας δεν είναι εντελώς αθώα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο Βρετανοί καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση επειδή παρότρυναν τρίτους σε πράξεις βίας. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι το έκαναν χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Οπως φάνηκε, όμως, κατά τη σύντομη ακροαματική διαδικασία, η προσπάθειά τους δεν στέφτηκε από επιτυχία και μάλλον δεν κατάφεραν να παρακινήσουν κανένα να ακολουθήσει τη συμβουλή τους, εκτός βέβαια από κάποιους αστυνομικούς στο Νόρθγουιτς και το Ουάρινγκτον, που βέβαια δεν έχασαν την ευκαιρία να τους συλλάβουν.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποκτήσει σύντομα και άλλα όπλα για τον περιορισμό ανάλογων επεισοδίων και την άμεση αναγνώριση των ταραξιών. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον δημιούργησαν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που «αναγνωρίζει» συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως π.χ. αν κάποιος κρατά όπλο ή σπάζει τη βιτρίνα καταστήματος. Μέσα από ένα σύστημα από κάμερες μπορεί να καταγραφεί ολόκληρη η πορεία του συγκεκριμένου ατόμου στον χώρο, από τη στιγμή π.χ. που φτάνει στο κέντρο της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή