Νέα ποσοτική χαλάρωση «δείχνει» η Fed

Νέα ποσοτική χαλάρωση «δείχνει» η Fed

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για νέες παρεμβάσεις στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα βήματα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, παρέπεμψε τη σχετική συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, η οποία μάλιστα για τον σκοπό αυτό θα διαρκέσει δύο ημέρες, αντί για μία. Ο κ. Μπερνάνκι, δήλωσε η Fed, βρίσκεται σε ετοιμότητα να εφαρμόσει μέτρα, όπως χρειάζεται, για τη στήριξη της ανάκαμψης, τα οποία και θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή της. «Η ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση αποδεικνύεται πολύ λιγότερο εύρωστη απ’ όσο ελπίζαμε», τόνισε στην ομιλία του κατά το ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ. Οπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, η Fed έχει στη διάθεσή της μία ευρεία γκάμα εργαλείων.

Αναφορικά με την ανάπτυξη των ΗΠΑ, ο Μπεν Μπερνάνκι τόνισε πως η μείωση του πρωτοφανούς αριθμού των ανέργων, οι οποίοι έχουν βρεθεί εκτός παραγωγής επί εξάμηνο και πλέον, θα μπορούσε να ενδυναμώσει την ανάπτυξη.

Πάντως, η Fed αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των προσεχών τριμήνων. «Υπό αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες, οι πολιτικές για ισχυρή ανάκαμψη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πιθανώς να εξυπηρετήσουν και μακροπρόθεσμους στόχους», υπογράμμισε στο Τζάκσον Χόουλ ο κ. Μπερνάνκι.

Επισημαίνοντας πως τα θεμελιώδη μεγέθη στις ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει λόγω των κραδασμών της τελευταίας τετραετίας, επεσήμανε πως η θεραπεία της οικονομίας απαιτεί χρόνο. Το β΄ τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση μόλις 1% έναντι προβλέψεων για 1,3%, ρυθμός ο οποίος είναι και ο χαμηλότερος από την έναρξη της ανάκαμψης στα μέσα του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή