Αντεπίθεση από τους οίκους

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «άμυνα» φαίνεται να περνάει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, καθώς, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής διεθνών κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, Ντέιβιντ Μπίερς, το κλίμα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είχε επιδεινωθεί πριν από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη S&P. Ο οίκος υποβάθμισε την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, γεγονός που επιδείνωσε το αρνητικό κλίμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Οπως εκτιμά η S&P, όμως, αυτό είχε ήδη πληγεί από την επιδεινούμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης αλλά και από τις ανησυχίες για μια νέα αμερικανική ύφεση. «Αποτελεί υπεραπλούστευση να αποδίδεται στην υποβάθμιση των ΗΠΑ η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις αγορές», τόνισε ο κ. Μπίερς.

Οι αναλυτές της S&P επισήμαναν ότι η αμερικανική υποβάθμιση αποδίδεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο γεγονός ότι «η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται τους τελευταίους μήνες όλο και πιο ασταθής, όλο και πιο αναποτελεσματική».

Σύμφωνα με τον κ. Μπίερς, τα εργαλεία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν την ανάπτυξη ενδεχομένως να αποδειχθούν περιορισμένης χρησιμότητας στην περίπτωση που τα νοικοκυριά των πλούσιων χωρών εξακολουθήσουν να εστιάζουν στο πώς θα μειώσουν τα χρέη τους, αντί να δαπανούν. «Ενα από τα διδάγματα που έχουμε λάβει από την κρίση, και αυτό ισχύει για μεγάλο αριθμό χωρών, είναι το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι συγκεκριμένες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή