Επεκτείνονται οι ισχυρές κινεζικές πετρελαιοβιομηχανίες

Επεκτείνονται οι ισχυρές κινεζικές πετρελαιοβιομηχανίες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επωφελούμενες από τα υψηλά κέρδη του α΄ εξαμήνου, οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες δρομολογούν την περαιτέρω επέκτασή τους, με στόχο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της χώρας. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Financial Times, η δεύτερη στον κόσμο εταιρεία διυλιστηρίων, η κινεζική Sinopec, που ανακοίνωσε αύξηση κερδών 12% το α΄ εξάμηνο του έτους, προτίθεται να εκμεταλλευθεί την κερδοφορία της για να αντλήσει κεφάλαια με καλύτερους όρους δανεισμού. Ανακοίνωσε, έτσι, πως σκοπεύει να αντλήσει περί τα 7,8 δισ. δολάρια μέσω της πώλησης ομολόγων με τα οποία θα χρηματοδοτήσει επεκτατικά σχέδιά της και θα αποπληρώσει υποχρεώσεις της.

Ακόμη πιο αυξημένη κερδοφορία σημείωσε η offshore Cnooc της οποίας τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 51,4% παρά τις διακοπές της παραγωγής από την πρόσφατη διαρροή πετρελαίου. Τη μικρότερη αύξηση κερδών μόλις 1% ανέφερε η PetroChina. Η γενικότερη κερδοφορία του κλάδου έχει ενθαρρύνει τα επεκτατικά σχέδια, μολονότι σε μια εποχή μεγάλης αστάθειας στις τιμές του πετρελαίου είναι πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου όταν επιχειρούν συγχωνεύσεις και εξαγωγές. Μεταξύ των συμφωνιών που είχαν αίσια έκβαση ήταν η ύψους 1,3 δισ. δολαρίων επένδυση της Cnooc σε κοινά σχέδια με την αμερικανική Chesapeake Energy της Οκλαχόμα, αλλά και η εκ μέρους της ίδιας εξαγορά της Opti Canada, που παράγει άμμο υδρογονανθράκων. Εχουν, ωστόσο, προσκρούσει σε αξεπέραστα εμπόδια άλλες εξίσου σημαντικές συμφωνίες όπως η πρόταση της PetroChina να συγχωνευθεί με την καναδική ενεργειακή Encana.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή