Θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία για το «πλαφόν» στο έλλειμμα

Θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία για το «πλαφόν» στο έλλειμμα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους αύριο, μεθαύριο και την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν τα συνδικάτα της Ισπανίας να διαμαρτυρηθούν για την προταθείσα συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιβάλει «πλαφόν» στο έλλειμμά της, λίγο πριν από τις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου. Κατηγορώντας το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα για υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και για εσπευσμένες ενέργειες χωρίς δημόσια διαβούλευση, τα συνδικάτα κάνουν λόγο για υποχώρηση στις πιέσεις της αγοράς, οι οποίες έχουν ωθήσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε ύψη ρεκόρ και εγείρουν φόβους ότι η Ισπανία θα είναι ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» που θα χρειαστεί διεθνή οικονομική στήριξη.

Με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσουν τους φόβους για τη φερεγγυότητα της χώρας, ένα μήνα πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου ενόψει των εκλογών, οι Σοσιαλιστές και το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα συμφώνησαν την Παρασκευή σε τροπολογία που ενσωματώνει την αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο Σύνταγμα (η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης νέες μεταρρυθμίσεις προς απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με στόχο τη μείωση της ανεργίας στους νέους περισσότερο από 40%). Η συμφωνία προβλέπει μέγιστο επιτρεπόμενο έλλειμμα στο 0,4% του ΑΕΠ από το 2020 -έναντι 11,1% το 2009 και προβλεπόμενου 6% για φέτος και 3% για το 2013- εκ του οποίου το 0,26% θα αναλογεί στην κεντρική κυβέρνηση και το 0,14% στις αυτόνομες διοικητικές περιφέρειες. Οι δήμοι θα πρέπει να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, ενώ εξαιρέσεις θα επιτρέπονται μόνο λόγω «φυσικών καταστροφών, οικονομικής ύφεσης και έκτακτων συνθηκών». Η τροπολογία θα πρέπει να εγκριθεί την Παρασκευή στην Κάτω Βουλή. Η έγκρισή της επείγει γιατί, αν δεν δοθεί πριν από τη λύση του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να περιμένει την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή