Κατεβάζει τον πήχυ ανάπτυξης σε ΗΠΑ – Ευρωζώνη το ΔΝΤ

Κατεβάζει τον πήχυ ανάπτυξης σε ΗΠΑ – Ευρωζώνη το ΔΝΤ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης που ετοιμάζει, αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ καλεί τη Fed και την ΕΚΤ να βρίσκονται σε ετοιμότητα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Το ειδησεογραφικό, επικαλούμενο το προσχέδιο της έκθεσης, δημοσίευσε χθες ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2011 στο 1,6% από 2,5%, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισε τις προοπτικές για το 2012 στο 2,0% από 2,7% προηγουμένως. Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για το 2011 στο 1,9% από 2,0%, ενώ για το 2012 βλέπει την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 1,4% από 1,7% προηγουμένως.

Κριτική Στίγκλιτς

Την ίδια στιγμή, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς άσκησε κριτική κατά των μέτρων λιτότητας της Ευρώπης, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η Γερμανία θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η αποταμίευση δεν βοηθάει. Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί ακόμη να δανείζεται περισσότερα χρήματα, έτσι η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να δώσει ώθηση και στην οικονομία της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Στίγκλιτς.

Ο οικονομολόγος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η βιωσιμότητα του ευρώ «στηρίζεται στις αποφάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών». «Ασφαλώς, θα χρειαστούν χρήματα για να συντηρηθεί το ευρώ. Αλλά θα κοστίσει πολλά περισσότερα εάν αφεθεί να καταρρεύσει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένα γερμανικό νόμισμα θα καθιστούσε πιο δύσκολη τη δραστηριοποίηση των γερμανικών εταιρειών και του εμπορίου. Ο νομπελίστας δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης «δεν ήταν κακή», αλλά δημιούργησε εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αρχές της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή