Πυρά κατά της Λαγκάρντ για την πρόταση κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών

Πυρά κατά της Λαγκάρντ για την πρόταση κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξαπέλυσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη διατύπωση επιφυλάξεων εκ μέρους της για την «υγεία» των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα σχόλιά της ήταν «διφορούμενα» και «λανθασμένα» δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Στην άτυπη συνάντηση κορυφής των επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, διεθνών οργανισμών και επιφανών οικονομολόγων στο θέρετρο του Τζάκσον Χολ, στο Ουαόμινγκ των ΗΠΑ, η κ. Λαγκάρντ μίλησε για μια επιτακτική ανάγκη «αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων» για τις πιο αδύναμες τράπεζες της Ευρωζώνης. «Το μείζον ζήτημα των τραπεζών είναι η πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά και όχι η ενίσχυσή τους με νέα κεφάλαια από επενδυτές», δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης στη FT. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «συγκεχυμένο μήνυμα» της κ. Λαγκάρντ, εφόσον το ζήτημα είναι τα εμπόδια στην άντληση ρευστότητας λόγω της ανησυχίας των χρηματαγορών για την έκθεση των τραπεζών στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε, επίσης, έκκληση στους κεντρικούς τραπεζίτες, ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην παραιτηθούν από τις προσπάθειες στήριξης των οικονομιών τους. Σε κλίμα έντονης απαισιοδοξίας, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Ουαόμινγκ των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η παγκόσμια οικονομία διανύει ένα επικίνδυνο μονοπάτι, με δύσκολο δρόμο επιστροφής προς μια εύρωστη και υγιή ανάπτυξη. Είναι προφανής, επιπροσθέτως, η απογοήτευσή τους από το «έλλειμμα» πολιτικής βούλησης για την ανάσχεση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ολοι τους συμφωνούν ότι οι ηγέτες της Ευρώπης συναινούν σε γενικευμένες φόρμουλες για τη θεραπεία της Ευρωζώνης από την κρίση, αλλά οπισθοδρομούν στις λεπτομέρειες της θεραπείας. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζόελικ, εξέφρασε ανησυχίες για ένα «θερμό φθινόπωρο». Οικονομολόγοι της JPMorgan επέρριψαν ευθύνες για την κατάρρευση των αγορών τον Αύγουστο στην πολιτική παράλυση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Ευρωζώνης δεν υπέδειξε καθόλου ότι προτίθεται να αντιστρέψει την ανοδική πορεία των βασικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ υπήρξε η πρώτη κεντρική τράπεζα στην Ευρωζώνη που έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δυο φορές από τις αρχές του έτους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συνολικά, στο 1,5%. Χθες, ο κ. Τρισέ ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν «πλήρως και έγκαιρα» τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου για να αντιμετωπιστεί η κρίση του χρέους. Στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Τρισέ παρενέβη, προβάλλοντας εκτιμήσεις για μέτρια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα από την ευάλωτη δημοσιονομική κατάσταση ορισμένων κρατών-μελών στην Ευρωζώνη. Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωζώνης, Ολι Ρεν, είπε ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποδυναμωθεί περισσότερο εάν συνεχίσουν να υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές. Τόνισε δε, ότι τα περιθώρια εφαρμογής μέτρων στήριξης είναι περιορισμένα σε κάποιες χώρες. Ετσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή