Σημάδια ανάκαμψης του δολαρίου τον Αύγουστο

Σημάδια ανάκαμψης του δολαρίου τον Αύγουστο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο έδωσε χθες αρχικά ώθηση στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο ωστόσο στη συνέχεια περιόρισε τα κέρδη του έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,8% σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν μια μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,5%. Το επίπεδο καταναλωτικών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 0,3%, με τον ρυθμό αποταμίευσης να διαμορφώνεται στο 5%.

Τα θετικά στοιχεία οδήγησαν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έως και στο 1,4466 δολάριο από το 1,4499 δολάριο του κλεισίματος της Παρασκευή, ωστόσο η ενίσχυση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, μετά τα σχόλια του πρόεδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την Παρασκευή, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Το ευρώ διαμορφωνόταν χθες πάνω από το επίπεδο του 1,45 δολαρίου.

Παρά τις μικρές απώλειες της Δευτέρας, το δολάριο ετοιμάζεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο, διεκδικώντας να επανακτήσει τη θέση του ως επενδυτικό καταφύγιο, καθώς η Ιαπωνία και η Ελβετία ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για την υποτίμηση των νομισμάτων τους. Το δολάριο παρουσιάζει κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ανοδική πορεία 1,2% έναντι εννέα βασικών νομισμάτων ανεπτυγμένων χωρών, όταν τον Ιούλιο κατέγραψε ετήσια πτώση 14%.

Η ζήτηση για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ενισχύεται παρά το γεγονός ότι η Fed δεσμεύθηκε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν έως τα μέσα του 2013 και o οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την κορυφαία αξιολόγηση των ΗΠΑ.

«Το γιεν και το ελβετικό φράγκο είναι πολύ ακριβά, σε αντίθεση με το δολάριο που είναι πολύ φθηνό, καθώς η Fed είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που δεν εμποδίζει μια άνοδο του νομίσματός της», τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής συναλλάγματος της Wells Fargo & Co στη Νέα Υόρκη, Νικ Μπενενμπρόεκ. Παρά την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου, το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώνεται 47% χαμηλότερα έναντι του ελβετικού φράγκου και 31% έναντι του ιαπωνικού γιεν, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή