Λογιστικές ασυνέπειες τραπεζών στην απομείωση ελληνικού χρέους

Λογιστικές ασυνέπειες τραπεζών στην απομείωση ελληνικού χρέους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική, για μικρότερες διαγραφές από ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς από ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, άσκησε το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) σε ιδιωτική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕSΜΑ).

«Είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει αρκετά», σχολιάζει ο Χανς Χούγκερβορστ, πρόεδρος της ΙΑSΒ, στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Τimes.

Παράγοντες του κλάδου είπαν πως πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση από το ΙΑSΒ, το οποίο, ουσιαστικά, έκανε λόγο για «ασυνέπεια» κάποιων ιδρυμάτων ως προς τον υπολογισμό των διαγραφών σε ελληνικά ομόλογα. Κάποιες από τις διαγραφές αυτές, οι οποίες κινήθηκαν από το 50% στο 20%, ήταν συντηρητικές, σύμφωνα με το IASB. Αναφορά δεν έγινε σε κανένα συγκεκριμένο ίδρυμα, αλλά ανώνυμες πηγές έκαναν λόγο για τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και την ασφαλιστική CNP Assurances. Οι απώλειες της BNP Paribas και της CNP Assurances περιορίστηκαν στο 21% διότι, κατά τις ίδιες, οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία του ελληνικού χρέους λόγω του μειωμένου όγκου συναλλαγών στις αγορές. Και τα δύο ιδρύματα υπεραμύνθηκαν της λογιστικής μεθόδου «mark to model», οι αποτιμήσεις της οποίας δεν προσδιορίζονται από την αγορά. Ο κ. Χούγκερβορστ αμφισβήτησε ανοιχτά την προαναφερθείσα μέθοδο, τονίζοντας ότι αν και έχει υποχωρήσει ο όγκος συναλλαγών, εξακολουθεί να υπάρχει δραστηριότητα στις αγορές.

Οι τράπεζες και η έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα -και όχι μόνον- είναι ένα θέμα που συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, δεδομένης της πρωτοφανούς και επίμονης δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) απάντησε χθες σε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Αντρέα Ενρια, επικεφαλής της ΕΒΑ, φέρεται να προβληματίζεται για ενδεχόμενη έλλειψη κεφαλαίων των τραπεζών. Κάτι τέτοιο διαψεύσθηκε, εντέλει, από την ΕΒΑ, η οποία υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρειάζονται μαζικές ενέσεις νέων κεφαλαίων, όπως κατέδειξαν τα τελευταία τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν στον κλάδο.

Η τραπεζική αρχή της Ε.Ε., ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αντιμέτωπος με προκλήσεις καθώς παρατείνεται η κρίση. Συνέστησε δε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την «αναδιάρθρωση κεφαλαίων των τραπεζών», δηλαδή την περαιτέρω θωράκισής τους έναντι στον κίνδυνο νέων απωλειών. Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η BaFin, η γερμανική αρχή εποπτείας των αγορών. «Κάτι τέτοιο δεν συγκαταλέγεται στα καθήκοντα του EFSF», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής. Αποστολή του EFSF είναι η χρηματοδότηση μόνον των κρατών-μελών της Ε.Ε. που έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, και όχι η άμεση στήριξη των τραπεζών τους. Τα τεστ αντοχής της Ε.Ε. στα μέσα Ιουλίου έδειξαν κεφαλαιακό έλλειμμα μόνον σε εννέα από 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, ύψους 5 δισ. ευρώ, ένα αρκετά «σεμνό» ποσό.

Στις 21 Ιουλίου, οι εταίροι στην Ε.Ε. συμφώνησαν στην παραχώρηση δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα. Κατόπιν τούτου, αρκετές τράπεζες προχώρησαν αυτόματα στην προς τα κάτω προσαρμογή της αξίας ελληνικών ομολόγων ενσωματωμένων στους ισολογισμούς τους.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ολι Ρεν, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπεραμύνθηκαν της επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κεφάλαια και ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους. Προχθές, όμως, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής τους με νέα κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή