S&P: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση

S&P: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του ότι η νομισματική ένωση θα αποφύγει το ενδεχόμενο μιας διπλής ύφεσης. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2011 και κατά 1,5% το 2012, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,9% και 1,8%, αντίστοιχα. Οσον αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η S&P αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% για το 2012, αρκετά χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη του 2,5% αλλά και από το 3,3% που αναμένει για φέτος. Για τη Γαλλία, οι εκτιμήσεις του οίκου για ανάπτυξη 1,7% το 2011 και το 2012 ταυτίζονται μεν με αυτές της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά υπολείπονται δε των αρχικών προβλέψεων του 2% και 1,9%, αντίστοιχα. Για την Ισπανία, η S&P αναμένει ανάπτυξη 1% για το 2012 από το 1,5% των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,8%. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί μια γνήσια διπλή ύφεση, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, αν και αναγνωρίζουμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί», αναφέρει στην έκθεσή της η S&Ρ.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, καθώς υποχώρησε τον Αύγουστο στις 98,3 μονάδες από τις 103 του προηγούμενου μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters ανέμεναν μια μικρότερη πτώση στις 100,5 μονάδες. Σημαντικές πιέσεις δεχόταν το ευρώ την Τρίτη, καθώς οι ειδήσεις που αφορούν την Ευρωζώνη είναι αρνητικές, με την Ιταλία να συναντά μειωμένη ζήτηση στη δημοπρασία ομολόγων (αν και δανείστηκε με μικρότερο επιτόκιο) και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει προβλήματα στη Βουλή. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, στην ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), 23 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να δώσουν αρνητική ψήφο. Το ευρώ διαμορφωνόταν χθες το απόγευμα χαμηλότερα κατά 0,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,4436 δολάρια.

Σήμα κινδύνου για το ιταλικό χρέος

Το ποσό των 7,77 δισ. ευρώ κατάφερε να αντλήσει κατά τη δημοπρασία δεκαετών κρατικών ομολόγων της Τρίτης, έναντι του στόχου της κυβέρνησης για κεφάλαια μεταξύ έξι και οκτώ δισ. ευρώ. Το επιτόκιο των δεκαετών τίτλων υποχώρησε στο 5,22%, χαμηλότερα από το 5,77% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας του Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης μαζί με την επιβράδυνση της ιταλικής ανάπτυξης θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Ο κ. Βίσκο αναμένει την ιταλική οικονομία να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του 1% για το τρέχον αλλά και το επόμενο έτος. «Οι προσαρμογές του προϋπολογισμού, που είναι μεν απαραίτητες προκειμένου να αποφευχθούν ακόμα χειρότερα σενάρια, είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κεντρικής τράπεζας. «Κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια περίοδο στάσιμης ανάπτυξης, η οποία θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή