«Οι εισφορές των κρατών στο ΔΝΤ δεν είναι για την Ευρώπη»

«Οι εισφορές των κρατών στο ΔΝΤ δεν είναι για την Ευρώπη»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρητή δήλωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διακήρυξε πως οι αυξημένες εισφορές των κρατών-μελών του οργανισμού δεν αφορούν στις ανάγκες της Ε.Ε. και μόνον. Από την ανερχόμενη οικονομία της Ινδονησίας, όπου βρίσκεται, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την ανάδυση του προστατευτισμού. Μάλιστα, είχε συνάντηση στην πρωτεύουσα Τζακάρτα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που επίσης επισκέπτεται τη χώρα. Λίγο πριν, πάντως, δήλωσε χωρίς περιστροφές πως «το ΔΝΤ δεν είναι ένα βουνό από χρήματα για την Ευρώπη, καθώς οι πόροι του αυτοί αποτελούν μέρος των διαθεσίμων των χωρών που συμβάλλουν και διατίθενται για οποιοδήποτε κράτος βρεθεί σε κατάσταση ανάγκης».

Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των αυξανόμενων τάσεων προστατευτισμού, επικαλούμενη τελευταία έκθεση του ΠΟΕ για το εμπόριο. Σύμφωνα με αυτήν, οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες καταφεύγουν στον προστατευτισμό ως αντίδραση στην παγκόσμια κρίση.

Η έκθεση ΔΝΤ για Ιταλία

Πέραν τούτου, στην ετήσια έκθεσή του για την Ιταλία, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι παρά τις μεγαλόπνοες προσπάθειες του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την τόνωση της εθνικής οικονομίας, αυτή παραμένει ευπρόσβλητη στη μετάδοση του ιού της δημοσιονομικής κρίσης της Ευρωζώνης. Τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν «κλειδί» για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ενώ προβλέπει ότι θα εμφανίσει διαρθρωτικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2013, όπως ήταν και οι προηγούμενες εκτιμήσεις του. Το χρέος της αναμένεται να εκτιναχθεί φέτος στο 125,8% του ΑΕΠ και στο 126,4% του χρόνου.

Σε πιο θετικό τόνο η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εν μια νυκτί. Αναφερόμενη στη Γερμανία, προέβλεψε ασθενέστερη ανάπτυξη φέτος, αλλά εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος της κρίσης είναι μικρότερος για τη χώρα από εκείνον της κατάρρευσης της Lehman Brothers. «Το 2012 θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, αλλά πιο αργά, αντιλαμβανόμενοι πως οι εξαγωγές μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερο ισχυρές απ’ ό,τι συνήθως», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Σύμφωνα, βέβαια, με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ, «η κρίση στην Ευρωζώνη έχει εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο πολύ πιο δομικό απ’ ό,τι την περίοδο της Lehman»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή