«Κούρεμα» για μετόχους και ομολογιούχους

«Κούρεμα» για μετόχους και ομολογιούχους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών και οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) των ισπανικών τραπεζών που θα επανακεφαλαιοποιηθούν μέσω ευρωπαϊκών πόρων θα πρέπει να υποστούν ζημίες προτού λάβουν χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων, σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου που θα υπογράψει η Μαδρίτη. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τις περισσότερες εποπτικές εξουσίες που διαθέτει επί του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αντάλλαγμα για τη λήψη βοήθειας μέχρι 100 δισ. ευρώ.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν δήλωσε ότι οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων που έχουν καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή δεν πρόκειται να υποστούν ζημίες. Στο προσχέδιο του ισπανικού Μνημονίου αναφέρεται ρητά ότι οι «τράπεζες και οι μέτοχοί τους θα αναλάβουν ζημίες προτού εγκριθούν μέτρα κρατικής βοήθειας και διασφαλιστεί ότι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ειδικών ομολογιακών εκδόσεων θα απορροφήσουν ζημίες στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Για την Ισπανία η επιβολή ζημιών στους ομολογιούχους αποτελεί πολιτική βόμβα, αφού χιλιάδες Ισπανοί καταθέτες έχουν αγοράσει τέτοια προϊόντα συνολικού ύψους 67 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή τακτικής από την Ευρωζώνη και η επιμονή για την ανάληψη ζημιών από τους ομολογιούχους έχουν ως στόχο να περιοριστούν τα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες. Σε συνδυασμό με τις νέες εποπτικές εξουσίες που θα αναλάβει η τρόικα, ειδικότερα επί των τραπεζών που θα λάβουν ευρωπαϊκά κεφάλαια, οι νέοι όροι θα μπορούσαν να αποτελούν το κανονιστικό πλαίσιο για τη νέα, πανευρωπαϊκή αρχή επιτήρησης του τραπεζικού τομέα που αναμένεται να συσταθεί στις αρχές του 2013.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει σε επαναγορά υβριδικών και ειδικών ομολογιακών εκδόσεων υποχρεώνοντας τους κατόχους των σχετικών τίτλων σε μεγάλες «εθελοντικές» ζημίες. Στελέχη εγχωρίων τραπεζών σημειώνουν ότι αντίθετα με την Ισπανία, στην Ελλάδα οι σχετικές εκδόσεις ήταν περιορισμένες. Μάλιστα, μεγάλο μέρος τους έχει ήδη επαναγοραστεί από τις τράπεζες (με μεγάλο discount) στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν στην επαναγορά υβριδικών και ειδικών ομολογιακών τίτλων σε τιμές που κυμαίνονταν μεταξύ 70% και 45% της ονομαστικής αξίας των τίτλων. Σε ό,τι αφορά δε τους μετόχους των τραπεζών, οι απώλειες, λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής και της αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης, ξεπερνούν ήδη το 97%…

Ικανοποίηση ΕΒΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών ανταποκρίθηκε στα τέλη Ιουνίου στις απαιτούμενο όριο του 9% δείκτη Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις. Στην έκθεσή της η EBA αναφέρει ότι 27 τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 94,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 76 δισ. ευρώ που είχε αποκαλύψει τον Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος της EBA, Αντρέα Ενρια, χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση ένα «απαραίτητο και σημαντικό βήμα», ωστόσο προειδοποίησε ότι οι τράπεζες έχουν να διανύσουν ακόμα μακρύ δρόμο προτού ανακάμψουν από την χρηματοπιστωτική κρίση και ανταποκριθούν στις νέες παγκόσμιες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. H ΕΒΑ σημείωσε επίσης ότι οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, δεν περιόρισαν το ύψος των δανείων προς τους πελάτες τους. Σύμφωνα με την έκθεση, επτά τράπεζες χρειάστηκαν βοήθεια από κυβερνήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στο όριο του 9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή