Το «λάιτ» Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας 65 δισ. ανακοίνωσε ο Ραχόι

Το «λάιτ» Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας 65 δισ. ανακοίνωσε ο Ραχόι

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαταλείποντας την προεκλογική του υπόσχεση να μην αυξήσει τους φόρους, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε χθες αυξήσεις φόρων και νέες δραστικές περικοπές κοινωνικών παροχών συνολικής αξίας 65 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το τέταρτο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι και αποτελεί το τίμημα για την επιμήκυνση του ισπανικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά ένα χρόνο, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και τη χαλάρωση του στόχου για το φετινό έλλειμμα στο 6,3%. Δεδομένου ότι τα μέτρα ανταποκρίνονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η Μαδρίτη βρίσκεται ήδη υπό την εποπτεία των Βρυξελλών. Η ανακοίνωση συνέπεσε με τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη Θινέρα ανάμεσα στα σώματα ασφαλείας και τους ανθρακωρύχους που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις επιδοτήσεις του κλάδου τους και τον κίνδυνο αυτές να οδηγήσουν στην απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή επαγγελματικές ενώσεις προειδοποιούν πως το νέο κύμα λιτότητας θα επιτείνει δραματικά την ύφεση στη χειμαζόμενη οικονομία της Ιβηρικής.

Η σημαντικότερη από τις αυξήσεις φόρων είναι η κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, από το υφιστάμενο 18% στο 21%. Εκπρόσωποι κλάδων της βιομηχανίας προειδοποίησαν πως το μέτρο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Αυγούστου, θα επιφέρει απώλειες πολλών δισ. ευρώ και χιλιάδων θέσεων εργασίας. Πηγές της αυτοκινητοβιομηχανίας προεξοφλούν πως άμεση συνέπεια του μέτρου θα είναι να μειωθούν οι πωλήσεις τους κατά 20.000 με 25.000 οχήματα μέσα στους επόμενους πέντε μήνες. Παράλληλα, παράγοντες του τουρισμού, στον οποίο ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 8% σε 10%, εκτιμούν πως για κάθε μία από τις τρεις εκατοστιαίες μονάδες της αύξησης του ΦΠΑ, η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα χάσει ένα δισ. ευρώ και πάνω από 9.000 θέσεις απασχόλησης. Σημειωτέον ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 11% του ισπανικού ΑΕΠ και δεδομένου ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινητήρες της ισπανικής οικονομίας, φορείς του ισπανικού τουρισμού είχαν ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση να παγώσει τον ΦΠΑ για τον κλάδο.

Αυτοαναίρεση του Ισπανού πρωθυπουργού αποτελεί, άλλωστε, η ανάκληση της μείωσης των φόρων ακίνητης περιουσίας την οποία είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Ραχόι τον Δεκέμβριο. Ακολουθώντας, άλλωστε, τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ραχόι ανακοίνωσε σειρά νέων έμμεσων φόρων στην ενέργεια και τόνισε πως το βάρος της φορολογίας θα μετατοπιστεί από την εργασία και το εισόδημα στην κατανάλωση και την ενέργεια, ώστε να συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική. Παράλληλα εξήγγειλε εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων. Τηρώντας, αντιθέτως, μια άλλη προεκλογική του υπόσχεση, ο κ. Ραχόι δεν ανακοίνωσε μείωση των συντάξεων. Αφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων ή αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στο μέλλον, τονίζοντας πως θα εξετάσει από κοινού με το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος βάσει των συστάσεων της Επιτροπής, με στόχο την προσαρμογή του στο σύγχρονο προσδόκιμο ζωής.

Σε ό,τι αφορά τις νέες περικοπές δαπανών, σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση του επιδόματος ανεργίας στο 50% από το 60% του τελευταίου μισθού μετά την πάροδο των πρώτων έξι μηνών. Το μέτρο είναι καίριας σημασίας για την Ισπανία, όπου η ανεργία ανέρχεται σχεδόν στο 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε περισσότερο από το 50% των νέων, με αποτέλεσμα τα επιδόματα να φθάνουν στα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγγειλε περικοπή του 13ου μισθού και πολλών επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους, μείωση του μισθού των δημάρχων και του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, ενώ κάλεσε τις υπερχρεωμένες περιφέρειες της Ισπανίας να προχωρήσουν σε νέες περικοπές δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή