Πρόσθετα μέτρα 65 δισ. στην Ισπανία

Πρόσθετα μέτρα 65 δισ. στην Ισπανία

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ανακοίνωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με αυξήσεις φόρων και δραστικές περικοπές κοινωνικών παροχών συνολικής αξίας 65 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε περικοπή του 13ου μισθού και πολλών επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων και μείωση του επιδόματος ανεργίας στο 50% από το 60% του τελευταίου μισθού μετά την πάροδο των πρώτων έξι μηνών. Το τελευταίο μέτρο είναι καίριας σημασίας για την Ισπανία, όπου η ανεργία ανέρχεται σχεδόν στο 25%, με αποτέλεσμα τα επιδόματα να φθάνουν στα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Η σημαντικότερη από τις αυξήσεις φόρων είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, από 18% στο 21%.

Πρόκειται για το τέταρτο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι και η ανακοίνωσή του αποτελεί το τίμημα για την επιμήκυνση του ισπανικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά ένα χρόνο, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και τη χαλάρωση του στόχου για το φετινό έλλειμμα στο 6,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή