«Αποφυγή διάλυσης της Ευρωζώνης με ευρωομόλογο ή μαζικές αγορές από ΕΚΤ»

«Αποφυγή διάλυσης της Ευρωζώνης με ευρωομόλογο ή μαζικές αγορές από ΕΚΤ»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Γερμανία θέλει να αποτρέψει τη διάλυση της Ευρωζώνης τότε θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της έκδοσης μιας μορφής ευρωομολόγων και της μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών που βρίσκονται υπό πίεση, προειδοποίησε σε συνέντευξή του ο Γερμανός οικονομολόγος κ. Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε ανεξάρτητους οικονομολόγους της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, προτρέπει τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δομικά λάθη του ευρώ, δεδομένου ότι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης απαιτεί την παραχώρηση νέων εξουσιών στις Βρυξέλλες, γεγονός που με τη σειρά του απαιτεί την αναθεώρηση του γερμανικού συντάγματος.

Ο κ. Μπόφινγκερ ένας από τους λεγόμενους «πέντε σοφούς» για την οικονομία υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης, και «ιδίως η Ελλάδα», έχουν εφαρμόσει σημαντικά μέτρα λιτότητας. Αναφερόμενος στην κρίση χρέους ο κ. Μπόφινγκερ λέει ότι «όποιος θεωρεί πως η συστημική κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ανάληψη ευθύνης για λογαριασμό άλλων χωρών (σ.σ. κάποιου είδους ευρωομόλογο), είναι αφελής». Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, αν αποκλειστεί η λύση των ευρωομολόγων, τότε η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να αγοράσει κρατικά ομόλογα σε μεγάλη ποσότητα. «Εάν κάποιος δεν επιθυμεί ούτε αυτό, τότε απομένει μόνο η διάλυση της Ευρωζώνης. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι κίνδυνοι που θα προέκυπταν για τη Γερμανία από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ σημαντικότεροι από τους κινδύνους που συνεπάγεται μια περιορισμένη από κοινού ανάληψη ευθύνης». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες από την Καζαμπλάνκα ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Εκτίμησε δε ότι οι κίνδυνοι σχετικά με τον πληθωρισμό είναι ισορροπημένοι, ενώ ο στόχος για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% θα επιτευχθεί νωρίτερα, δήλωσε ο κ. Ντράγκι σε συνέδριο, προσθέτοντας ότι η παροχή ρευστότητας είναι κρίσιμη αυτή την εποχή και ότι οι συνθήκες δανεισμού θα βελτιωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης για τη γερμανική οικοκομία φαίνεται να αντιλαμβάνονται και οι Γερμανοί εργοδότες, με τον ο κ. Ντίτερ Χουντ, πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοδοτικών Ενώσεων της Γερμανίας, να δηλώνει στην Handelsblatt να προειδοποιεί ότι αν διαλυόταν το ευρώ «οι συνέπειες θα ήταν δραματικές, δεν μπορώ καν να τις φανταστώ». Πλέον δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση, όπως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, «αλλά μια πραγματική διαρθρωτική κρίση που θα έχει χειρότερες συνέπειες από την πτώχευση της Lehman», εκτιμάει ο κ. Χουντ. Για τους Γερμανούς εργοδότες πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία το ενδεχόμενο νέας κρίσης, τονίζει, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικά τα πυροσβεστικά μέτρα, αφού οι πολιτικοί στην ουσία θα έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους. Οι «κίνδυνοι έχουν σαφώς αυξηθεί», εκτιμά ο κ. Χουντ και ζητάει τη λήψη κάθε μέτρου που θα απέτρεπε την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Χουντ υιοθετεί σκληρή στάση, υποστηρίζοντας ότι αν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις «τότε δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια» στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή