Ευρωζώνη: αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6%

Ευρωζώνη: αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6%

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νότα αισιοδοξίας αποτελεί η είδηση για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη κατά 0,6% τον Μάιο, ειδικά μετά τη συρρίκνωσή της τον Απρίλιο 1,1%. Η απροσδόκητη ενίσχυσή της έρχεται μετά την επίσης σημαντική αύξηση στην παραγωγή των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών στην Ευρωζώνη κατά 1,7%. Εντούτοις, αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι, καθώς η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, ενώ αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε στη Γαλλία και την Ολλανδία. «Η τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο στην Ευρωζώνη δεν μεταβάλλει την άποψή μας ότι ο κλάδος θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως τροχοπέδη στη συνολική αύξηση του ΑΕΠ», παρατηρεί ο Μπεν Μέι της Capital Economics. «Σε όλες τις μείζονες επιμέρους δραστηριότητες η παραγωγή παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2011». Συμμεριζόμενος τις εκτιμήσεις αυτές ο Χάουαρντ Αρτσερ, οικονομολόγος του IHS Global Ιnsight, διαβλέπει περισσότερες δυσκολίες στο μέλλον.

Επιδόματα ανεργίας

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των αιτούντων πρώτη φορά επίδομα ανεργίας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας την εβδομάδα 2-6 Ιουλίου. Ωστόσο, εξαιτίας ενός ασυνήθιστου μοντέλου προσωρινής διακοπής στη λειτουργία των εργοστασίων λόγω καλοκαιριού, η θετική ένδειξη δεν απηχεί ευκρινώς την εικόνα της αγοράς εργασίας – αποτυπώνει πάντως μια ευνοϊκή τάση στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία λόγω ισχυρής ζήτησης δεν έκλεισε ακόμη εργοστάσια για το καλοκαίρι. Το εν λόγω διάστημα οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 26.000 στους 350.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή