ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Στόχος της, να ισχύσει η ρύθμιση της Μαδρίτης

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Στόχος της, να ισχύσει η ρύθμιση της Μαδρίτης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την Πορτογαλία, η οποία υπέγραψε το δικό της Μνημόνιο τον Ιούνιο του 2011, ο άμεσος στόχος είναι να ισχύσει και γι’ αυτήν η ρύθμιση για την απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, γεγονός που θα επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους της κατά περίπου 5% του ΑΕΠ. Ενας δεύτερος στόχος είναι η παράταση κατά ένα χρόνο της υποχρέωσής της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ (ο στόχος για το 2012 είναι 4,5%). Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας χαρακτήρισε την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2012 «πολύ δύσκολη», τη στιγμή που η πορτογαλική κυβέρνηση προσπαθεί να προσδιορίσει επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2013. Στις αρχές Ιουλίου το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων αδείας και Χριστουγέννων μόνο στον δημόσιο τομέα. Πάντως, μέχρι σήμερα η τρόικα, και ιδιαίτερα η Κομισιόν, θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός στόχος για έλλειμμα 4,5% το 2012 είναι εφικτός, ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ύφεση το 2012 από -3,4% του ΑΕΠ σε -3,0%, γεγονός που αν επαληθευθεί, σίγουρα θα βοηθήσει την προσπάθεια των Πορτογάλων να μειώσουν το έλλειμμα, αλλά όχι και να κερδίσουν παράταση ενός χρόνου.

Ωστόσο, ο μεγάλος στόχος της Λισσαβώνας είναι δίχως άλλο να εξασφαλίσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης στην περίπτωση που δεν καταφέρει να βγει στις αγορές. Για να πετύχει όλες αυτές τις επιδιώξεις της η πορτογαλική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα το Μνημόνιο, που πλέον εισέρχεται σε δυσκολότερο στάδιο, δεδομένου ότι η τρόικα δεν επιτρέπει πλέον τη λήψη εφάπαξ μέτρων και την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή