Οργανωμένο έγκλημα με τζίρο 870 δισ. δολ.

Οργανωμένο έγκλημα με τζίρο 870 δισ. δολ.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 870 δισ. δολάρια ανέρχεται παγκοσμίως ο τζίρος του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με το Γραφείο Φαρμάκων και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών (UΝΟDC).

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, το UNODC επισημαίνει πως το ποσό των 870 δισ. δολαρίων είναι υπερ–εξαπλάσιο της αναπτυξιακής βοήθειας, ενώ αντιπροσωπεύει το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ειδικότερα, το εν λόγω γραφείο του ΟΗΕ τονίζει πως η πλέον προσοδοφόρος παράνομη δραστηριότητα είναι το εμπόριο ναρκωτικών, του οποίου ο τζίρος υπολογίζεται πως φθάνει στα 320 δισ. δολάρια. Επικαλείται, παράλληλα, στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η απομίμηση προϊόντων εκτιμάται σε 250 δισ. δολάρια ετησίως. Σε ό,τι αφορά το σύγχρονο δουλεμπόριο, τη διακίνηση ανθρώπων, λαθρομεταναστών ή γυναικών που εξωθούνται σε πορνεία, επικαλείται στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία οι εγκληματικές αυτές δραστηριότητες ανέρχονται σε 39 δισ. δολάρια ετησίως.

«Εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται κάθε χρόνο από τις δραστηριότητες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος», τονίζει το UNODC και προσθέτει πως μόνο τα θύματα της διακίνησης ανθρώπων υπολογίζονται σε 2,4 εκατ. άτομα. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, άλλωστε, πως περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι πέφτουν θύματα κλοπής της ταυτότητάς τους, που συχνά χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περίπου το 1,0% των φαρμάκων που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι προϊόντα απομίμησης ενώ σε ορισμένες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 30% με αυτονόητους κινδύνους για τη ζωή εκατ. ανθρώπων.

Εξάλλου, επανέρχεται το θέμα της φοροδιαφυγής, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χθες την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συμφωνία Γερμανίας – Ελβετίας με αντικείμενο την ενημέρωση για τους λογαριασμούς Γερμανών σε ελβετικές τράπεζες. Αφορμή ήταν δημοσίευμα της γερμανικής Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας αγόρασε έναντι 3,5 εκατ. ευρώ ένα CD με τα στοιχεία περίπου 1.000 Γερμανών πελατών της μονάδας λιανικής τραπεζικής της Royal Bank of Scotland.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή