Στα 2,5 δισ. δολάρια η κερδοφορία της Bank of America το β΄ τρίμηνο

Στα 2,5 δισ. δολάρια η κερδοφορία της Bank of America το β΄ τρίμηνο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και τις περικοπές κόστους αποδίδονται τα κέρδη της Bank of America (BofA) το δεύτερο τρίμηνο, όταν, έναν χρόνο πριν, τα αποτελέσματα κινούνταν στο κόκκινο. Στην Ελβετία, εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα (SNB) επιδοκίμασε τα σχέδια της Credit Suisse για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της κατά 15,3 ελβετικά φράγκα (13 δισ. ευρώ). Τα καθαρά κέρδη της BofA διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια (2 δισ. ευρώ) μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 έναντι ζημιών 8,8 δισ. δολαρίων (7,17 δισ. ευρώ) την αντίστοιχη περίοδο, πέρυσι. Η βαθμιαία αποκατάσταση της κερδοφορίας της BofA από το 2008, όταν κορυφώθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, καταδεικνύει το βαθύ πλήγμα που υπέστη ο ευρύτερος τραπεζικός κλάδος λόγω ριψοκίνδυνων στεγαστικών δανείων και της «φούσκας» στην αγορά των ακινήτων. Τα τελευταία στοιχεία για την αγορά κατοικίας, πάντως, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη μετά το σκάσιμο της «φούσκας» προ μιας εξαετίας, αυξάνοντας δραματικά τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια μέσα στα επόμενα έτη. Χθες, το υπουργείο Εμπορίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι άδειες για την ανέγερση νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,9% τον περασμένο μήνα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η μετοχή της Credit Suisse παρουσίασε άνοδο 3,6% μετά τα θετικά σχόλια της κεντρικής τράπεζας για τα σχέδια της τράπεζας. Στόχος της Credit Suisse είναι να συγκεντρώσει 8,7 δισ. ελβετικά φράγκα από την έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές και την ανταλλαγή τους με υβριδικά αξιόγραφα. Τα υβριδικά αξιόγραφα, κατά κανόνα, εξασφαλίζουν σταθερές αποδόσεις μέχρι τη λήξη τους, ενώ έπειτα ο επενδυτής έχει την επιλογή να τα ανταλλάξει με ομόλογα ή μετοχές. Τα υπόλοιπα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα θα εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων μέτρων, από την αποεπένδυση δραστηριοτήτων, την καταβολή μπόνους μόνο σε μετοχές και όχι μετρητά. Εως το 2019, οι τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα κατάλληλα κεφάλαια για να ενισχύσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαίων (Tier 1) στο 7% με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ που καθιερώθηκε μόλις ένα χρόνο πριν. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2007–09, η Credit Suisse δεν ζήτησε κρατικά κεφάλαια για να καλύψει συσσωρευμένες απώλειες από το σκάσιμο της «φούσκας» στην αμερικανική αγορά ακινήτων, σε αντίθεση με την BofA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή