Κερδισμένοι από την κρίση οι Γερμανοί

Κερδισμένοι από την κρίση οι Γερμανοί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έσοδα της εξαγωγικής μηχανής της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα που καλούνται να αναλάβουν οι ψηφοφόροι της για την ενίσχυση των μηχανισμών για την καταπολέμηση της κρίσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς απολαμβάνουν κάθε χρόνο, εν μέσω του κλίματος οικονομικής αναταραχής, πλεόνασμα της τάξης των 100 δισ. ευρώ, υπολογίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup στη Νέα Υόρκη, Νέιθαν Σιτς.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερο από τα κεφάλαια ύψους 8,7 δισ. ευρώ που συνεισφέρει φέτος η χώρα στο νεοσύστατο ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης.

Στο συγκεκριμένο γεγονός αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι Γερμανοί διαθέτουν μία συναλλαγματική ισοτιμία που είναι ασθενέστερη από αυτήν που είχαν με το μάρκο. Διαθέτουν ένα πιο ανταγωνιστικό νόμισμα και μία δέσμια αγορά για να προωθήσουν τα εμπορεύματά τους απ’ ό,τι θα είχαν σε περίπτωση που δεν υπήρχε το ευρώ».

Τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν τα οφέλη που έχει για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία η στρατηγική λιτότητας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Η προσέγγιση της Γερμανίδας αξιωματούχου στην κρίση έχει δεχθεί κριτική από τους φορείς χάραξης πολιτικής ανά τον κόσμο, σε μία περίοδο που οι αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών οικονομιών διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά εν μέσω των ανησυχιών για το μέλλον της Ευρωζώνης. «Τους νοιάζει; Δεν νομίζω. αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Cantor Index στο Λονδίνο, Ντέιβιντ Μπαλκ. «Πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο ένας τρώει τον άλλον και το ζήτημα είναι πλέον πώς θα οχυρωθούν τα φράγματα και πώς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους εαυτούς μας».

Τα κέρδη ανταγωνιστικότητας σημαίνουν ότι η Γερμανία διαθέτει πλέον ένα νόμισμα που είναι περίπου 20% ασθενέστερο απ’ ό,τι θα ήταν το νόμισμά της σε περίπτωση που υπήρχε ακόμα το γερμανικό μάρκο, συμπληρώνει ο κ. Σιτς. Παράλληλα, υπολογίζει τα κέρδη του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας από το ασθενέστερο νόμισμα στο 4% του ΑΕΠ ή στα 100 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα κέρδη θα μπορούσαν μέσω των αυξανόμενων ροών κεφαλαίων στη Γερμανία, που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο εν καιρώ κρίσης, να ανέλθουν έως και το 30% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή