Ιταλία: Το σισιλιάνικο «αγκάθι» του πρωθυπουργού Μόντι

Ιταλία: Το σισιλιάνικο «αγκάθι» του πρωθυπουργού Μόντι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «σοβαρή ανησυχία» του Μάριο Μόντι έχουν προκαλέσει τα οικονομικά της Σικελίας. Με μια άκρως ασυνήθιστη παρέμβαση, η οποία υπογραμμίζει τη βαρύτητα της κατάστασης, ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το νησί είναι πιθανό να κηρύξει χρεοκοπία. Με επιστολή στον τοπικό κυβερνήτη, Ραφαέλε Λομπάρντο, ζήτησε… επιβεβαίωση ότι θα παραιτηθεί στα τέλη του μήνα. Και τόνισε πως, για να τείνει χείρα βοηθείας, η Ρώμη θα πρέπει να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Μετά μια δεκαετία σταθερής επιδείνωσης των οικονομικών της, η Σικελία -υπεύθυνη για το 5,5% του ιταλικού ΑΕΠ και με ανεργία στο 19,5%, περίπου στο διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου- παρουσιάζει χρέος της τάξης των 5,3 δισ. δολαρίων. Συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να καταγράφει ρεκόρ σπατάλης, αναποτελεσματικότητας και διόγκωσης των δημοσίων υπηρεσιών της, μέθοδος προσφιλής στους τοπικούς πολιτικούς που εξαγοράζουν έτσι ψήφους. Πέρυσι προσέλαβε χιλιάδες νέους περιφερειακούς υπαλλήλους, αυξάνοντας τον αριθμό τους πάνω από 30%, στους 17.218. Εξ αυτών, το 11% (1.905 άτομα) σε διοικητικές θέσεις, ποσοστό διπλάσιο έναντι άλλων περιοχών της χώρας.

Ο κ. Μόντι πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Λομπάρντο μεθαύριο, Τρίτη. Το «προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας» που αντιμετωπίζει το νησί φαίνεται να επιλύεται με στήριξη ύψους 400 εκατ. ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση. Αναλυτές τονίζουν ότι «οι εξελίξεις στη Σικελία είναι πολύ σοβαρές, ακριβώς το αρνητικό σοκ που δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή». Οι επιχειρηματίες του νησιού προβληματίζονται για τη φερεγγυότητά του. Παρ’ όλα αυτά, η Fitch καθησυχάζει ότι η Σικελία δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την ιταλική οικονομία και ο κίνδυνος δεν θα είναι άμεσος αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή