Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες απώλειες κοντά στο 3% κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει να αποφύγει την πλήρη ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης, γεγονός που ώθησε την απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου σε νέο ιστορικό υψηλό. Αφορμή για την επιδείνωση των ανησυχιών ήταν το αίτημα δύο ισπανικών περιφερειών για οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου ανήλθε έως και το 7,56%, ενισχύοντας έτσι το ισπανικό spread έως και 25 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Παρασκευής, στις 635 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ. Πάντως, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, απέρριψε χθες το ενδεχόμενο ενός σχεδίου ευρωπαϊκής βοήθειας προς το ισπανικό κράτος. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μία διάσωση της Ισπανίας παρά την τεράστια αβεβαιότητα και τη ρευστότητα στις αγορές» ανέφερε ο κ. Γκίντος. «Με τη συγκεκριμένη αβεβαιότητα της κατάστασης, τη ρευστότητα, υπάρχει μία παράλογη συμπεριφορά των αγορών. Ο μοναδικός τρόπος δράσης υπερβαίνει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων», συμπλήρωσε, σε μία έμμεση αναφορά στην ΕΚΤ.

Στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX έκλεισε τελικά τη συνεδρίαση με απώλειες 1,1%, στις 6.177 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως και τις 5.905 μονάδες. Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, και ιδιαίτερα των Banco Popular και Bankia που κατέγραψαν πτώση άνω του 7%. Στον περιορισμό των απωλειών συνέβαλε η απόφαση της ισπανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς CMV να ανακοινώσει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο σύνολο των μετοχών και των παραγώγων για το επόμενο τρίμηνο. Λίγες ώρες νωρίτερα, η αντίστοιχη ιταλική επιτροπή είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων για τις μετοχές των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, μέχρι την Παρασκευή.

Εντονες πιέσεις ασκήθηκαν χθες και στα ιταλικά δεκαετή ομόλογα, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες και του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, και ιδιαίτερα των τραπεζικών μετοχών, αρκετές εκ των οποίων έφτασαν να υποχωρούν έως και 10% κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Οι μεγάλες απώλειες που παρουσίαζαν οι τραπεζικές μετοχές ανάγκασαν το χρηματιστήριο να προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή των μετοχών πέντε μεγάλων ιταλικών τραπεζών, των UniCredit, Intesa, Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και Mediobanca. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE Mib έφτασε να υποχωρεί έως και 5,5%, για να κλείσει τελικά με πτώση 2,76%, στις 12.706 μονάδες, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. H απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 25 μονάδες βάσης, στο 6,325%. «Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός στις αγορές αλλά αυτό οφείλεται σε προβλήματα που δεν σχετίζονται με προβλήματα της Ιταλίας ειδικά, αλλά με ειδήσεις, δηλώσεις ή διαρροές για την εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της Ε.Ε.» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Οι τελευταίες εξελίξεις κατάφεραν να επισκιάσουν την έγκριση του πακέτου ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών από το Eurogroup την Παρασκευή, αλλά και τα επιπλέον μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προσφάτως η ισπανική κυβέρνηση. Οι φόβοι για το ενδεχόμενο ένταξης της Μαδρίτης σε πακέτο διάσωσης ώθησαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των πενταετών και δεκαετών γερμανικών να καταγράφουν νέο ιστορικό χαμηλό και αυτές των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 18ου αιώνα. Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί κατά 3,18%, και τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού κατά 2,89%. H αναζωπύρωση των ευρωπαϊκών ανησυχιών έγινε αισθητή και στη Wall Street, όπου οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν απώλειες κοντά στο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή