Η Κύπρος δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» στις συζητήσεις με την τρόικα

Η Κύπρος δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» στις συζητήσεις με την τρόικα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις με την τρόικα, που βρίσκεται από χθες στη Λευκωσία. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι κατά τη δεύτερη επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο δεν θα γίνει διαπραγμάτευση σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που θα συμφωνηθεί, αλλά απλώς διαβούλευση.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα επικεντρωθεί στα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν προκειμένου να επανακεφαλαιοποιηθούν οι κυπριακές τράπεζες, δήλωσε χθες ο κ. Σιαρλή, ο οποίος θα έχει σήμερα την πρώτη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της τρόικας.

Ο νέος γύρος συνομιλιών και συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου και στόχος είναι «να αναπτύξουμε κοινές απόψεις όσον αφορά τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, όπως (και να καταλήξουμε) σε κοινή στρατηγική και πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών.

Οπως εξήγησε ο κ. Σιαρλή στην παρούσα, δεύτερη, επίσκεψη της τρόικας, οι αξιωματούχοι θέλουν να εντοπίσουν τους τομείς για τους οποίους θα πρέπει να γίνει συζήτηση και διαβούλευση με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων με την κυπριακή κυβέρνηση. Ενα από τα πρώτα θέματα συζήτησης θα είναι το ύψος των χρημάτων που θα απαιτηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Cyprus Popular και της Τράπεζας Κύπρου. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Cyprus Popular υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Κύπρου σε 500 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν θα συμφωνηθεί πλήρης οικονομική διάσωση, δηλαδή αν θα δοθούν χρήματα και για την κάλυψη των αναγκών της κυπριακής κυβέρνησης εκτός από τα χρήματα που θα δοθούν για τις τράπεζες. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι Βρυξέλλες σαφώς πιστεύουν ότι θα απαιτηθεί μια πλήρης διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε επίσημο αίτημα για βοήθεια προς τους εταίρους της Ευρωζώνης στις 25 Ιουνίου λίγες ημέρες προτού λήξει η προθεσμία για το νέο ελάχιστο όριο κεφαλαίων 9% που θα πρέπει να έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει έναν νέο διμερές δάνειο από τη Ρωσία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών κυπριακών τραπεζών. Αναφερόμενος στο θέμα των διμερών δανείων ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι αφού δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωζώνη.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard& Poors ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνολικά η βοήθεια προς την Κύπρο θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και σε 15 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών αλλά και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή