Συρρίκνωση υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Συρρίκνωση υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση της δραστηριότητας στους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης της Ευρωζώνης έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit για τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας έτσι τις αυξημένες πιθανότητες για την επιστροφή της νομισματικής ένωσης σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης, ο οποίος αποτελεί μία ένδειξη για τη δραστηριότητα στους δύο συγκεκριμένους κλάδους, διατηρήθηκε στις 46,4 μονάδες, παραμένοντας έτσι σε πορεία συρρίκνωσης για έκτο συναπτό μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παρουσίαζε μία οριακή άνοδο στις 46,5 μονάδες. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον. «Η γενικότερη εικόνα της σταθεροποίησης αποκρύπτει το αυξανόμενο πρόβλημα ότι η Γερμανία και ο πυρήνας της Ευρωζώνης επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την κρίση». Τα στοιχεία Ιουλίου για την Ευρωζώνη «συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις μας για συρρίκνωση του ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης κοντά στο 0,6%», συμπλήρωσε ο κ. Ουίλιαμσον.

Νωρίτερα, η Markit είχε ανακοινώσει ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Ο σύνθετος δείκτης μεταποίησης και υπηρεσιών της Γερμανίας διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 47,3 μονάδες, σηματοδοτώντας την ασθενέστερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2009. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση έχει αρχίσει και εξαπλώνεται ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ αποτελούν και ένδειξη για συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% στο β΄ τρίμηνο. Οι εκθέσεις της Markit «ενισχύουν τις υποψίες ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς ένα τρίτο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της, μετά από μία εξαιρετικά πιθανή υποχώρησή του στο β΄ τρίμηνο» τονίζει ο αναλυτής της IHS Global Insight, Χάουαρντ Αρτσερ.

Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία της Markit και για τη μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,8 μονάδες από τις 52,5 του Ιουνίου, γεγονός που αποδίδεται στην εξασθένηση της ζήτησης από το εξωτερικό για τα αμερικανικά προϊόντα. Στον αντίποδα, μικρότερη ήταν η επιβράδυνση για τη δραστηριότητα στον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα για τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της HSBC. Ο σχετικός δείκτης PMI ανήλθε στις 49,5 μονάδες, από τις 48,2 του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή