Αδυναμίες στην αγορά Libor βλέπει ο Γκάιτνερ

Αδυναμίες στην αγορά Libor βλέπει ο Γκάιτνερ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εγγενή προβλήματα στην αγορά των διατραπεζικών επιτοκίων Libor που, όμως, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν πρωτίστως από την Τράπεζα της Αγγλίας, μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) στη Νέα Υόρκη την περίοδο 2003–2008, Τίμοθι Γκάιτνερ. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποκαλύπτεται ότι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας είχαν αντιληφθεί προ ενός έτους τους κινδύνους που εμπεριείχαν οι επενδύσεις του Chief Investment Office, δηλαδή της βασικής μονάδας επενδύσεων που διατηρεί η JPMorgan στο Σίτι του Λονδίνου. Στα τέλη Μαΐου, η JPMorgan ανακοίνωσε έκτακτες ζημίες 2 δισ. δολαρίων από άστοχες επενδύσεις.

Σε κατάθεση που έδωσε ενώπιον επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Γκάιτνερ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τις ενέργειές του ως πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Libor. Ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είχε προειδοποιήσει τον Βρετανό κεντρικό τραπεζίτη, σερ Μέρβιν Κινγκ, για σημάδια που υποδείκνυαν διαστρέβλωση του κόστους δανεισμού, με τις τράπεζες να αυξάνουν ή να μειώνουν με πλασματικές εκτιμήσεις το ύψος των διατραπεζικών επιτοκίων.

Το πρόσφατο σκάνδαλο για τη χειραγώγηση των επιτοκίων Libor και Euribor, με βάση τα οποία κοστολογούνται δάνεια και χρηματοοικονομικά παράγωγα, από το 2005 μέχρι το 2009, εγείρει ερωτήματα για τον βαθμό ασφάλειας και αξιοπιστίας του τραπεζικού κλάδου και των αγορών. Η υπόθεση αυτή λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις από το Λονδίνο μέχρι τη Σιγκαπούρη και προκαλεί μεταξύ άλλων και κάποια αυτοκριτική από παράγοντες των τραπεζών. Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, ένας από τους «αρχιτέκτονες» του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο Σάντι Βιλ, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τάχθηκε υπέρ της διάσπασης των μεγάλων τραπεζικών κολοσσών. «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να διαχωρίσουμε τις επενδυτικές δραστηριότητες από τις εμπορικές τράπεζες. Κάποιες τράπεζες θα λαμβάνουν καταθέσεις, κάποιες άλλες θα χορηγούν εμπορικά και στεγαστικά δάνεια, ούτως ώστε να έχουμε τράπεζες που δεν θέτουν σε κίνδυνο τα χρήματα των φορολογουμένων και δεν θα απαιτείται η διάσωσή τους λόγω του υπερβολικού μεγέθους τους», δήλωσε ο κ. Βιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή