Φεύγουν από το ευρώ τα μεγάλα funds των ΗΠΑ

Φεύγουν από το ευρώ τα μεγάλα funds των ΗΠΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 80% έχει υποχωρήσει η έκθεση των 10 μεγαλύτερων αμερικανικών funds σε ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Μάιο του 2011 και κατά 30% από τον Μάιο του τρέχοντος έτους αντανακλώντας την εντεινόμενη ανησυχία για την Ευρωζώνη. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα με έκθεσή του ο οίκος Fitch, που επισημαίνει πως είχε ανακάμψει το ενδιαφέρον των επενδυτών για ευρωπαϊκές τοποθετήσεις μετά το πρώτο κύμα φθηνών δανείων τα οποία χορήγησε η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπογραμμίζει, όμως, ότι η ανάκαμψη αυτή έχει αντιστραφεί και έχει επικρατήσει πανικός μεταξύ των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της υπαγωγής της Ισπανίας σε μηχανισμό στήριξης. Ωφελημένη από την αντιστροφή της τάσης βγήκε η Ιαπωνία, καθώς αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις των αμερικανικών funds σε ιδρύματά της, ενώ σταθερές έμειναν οι τοποθετήσεις σε τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας.

Η σχετική έκθεση της Fitch βασίζεται σε στοιχεία από δείγμα 10 εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών fund με συνολική έκθεση σε ομόλογα ύψους 614 δισ. δολάρια που αντιπροσωπεύουν το 44% του συνόλου των 1,39 δισ. δολαρίων. Εμπειρογνώμονες της Fitch, όπως ο Ρόμπερτ Γκρόσμαν, εκτιμούν, άλλωστε, πως δεν πρόκειται να ανακάμψουν οι τοποθετήσεις των αμερικανικών funds σε ευρωπαϊκές τράπεζες σε επίπεδα αντίστοιχα εκείνων του 2011 ακόμη κι αν σημειωθεί βελτίωση στις συνθήκες πίστωσης. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χάνσεν, επίσης αναλυτή της Fitch, «η αποφυγή της ανάληψης κινδύνου δεν μπορεί να αποδοθεί εύκολα σε ένα μεμονωμένο παράγοντα» και μάλλον οφείλεται στη γενικότερη επιφυλακτικότητα των επενδυτών σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη.

Μοναδική εξαίρεση μεταξύ όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης που παραμένει ανάμεσα στα 15 ιδρύματα που έχουν προσελκύσει τις περισσότερες τοποθετήσεις αμερικανικών funds είναι η Deutsche Bank. Δεν μειώθηκαν στον ίδιο βαθμό οι τοποθετήσεις των αμερικανικών funds σε ευρωπαϊκές τράπεζες εκτός Ευρωζώνης, ενώ η μείωσή τους σε ομόλογα των βρετανικών τραπεζών εξισορροπείται μερικώς από τις τοποθετήσεις σε τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών. Σε ό,τι αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσείλκυσαν περισσότερο τους επενδυτές στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα αμερικανικά funds αύξησαν την έκθεσή τους στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Παράλληλα, εκτός από τις τράπεζες της Ιαπωνίας ωφελημένες βγήκαν οι τράπεζες χωρών με καθεστώς φορολογικών παραδείσων, όπως για παράδειγμα η ελβετική Credit Suisse. Αυτές σημείωσαν αύξηση κατά 4%, ενώ ακολουθεί η National Australia Bank που κατέγραψε αύξηση 3,7% και η Bank of America με αύξηση 3,4%.

Εξάλλου, σύμφωνα, με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, τα αμερικανικά funds διαπίστωσαν πως πλήττεται και η δική τους βιομηχανία καθώς τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων έχουν περιορίσει τις αποδόσεις. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα πως στις αρχές Ιουλίου μια σειρά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως οι BlackRock, JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Royal Bank of Scotland περιόρισαν την πρόσβαση στα funds επειδή είχε προηγηθεί η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι τοποθετήσεις των αμερικανικών funds δεν είναι, άλλωστε, το μοναδικό πεδίο στο οποίο πλήττονται οι τράπεζες της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον δανεισμό των τραπεζών της Ευρωζώνης κατά το β΄ τρίμηνο καταδεικνύουν πως η κλιμάκωση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης τους τελευταίους μήνες είχε σαν αποτέλεσμα να αναφέρουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες μεγάλη επιδείνωση σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση. Η επιδείνωση είναι μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και όπως επισήμανε η ΕΚΤ το στοιχείο αυτό ίσως καταδεικνύει την απροθυμία των επενδυτών να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή