Η Ιρλανδία επέστρεψε στις αγορές ύστερα από απουσία σχεδόν 2 ετών

Η Ιρλανδία επέστρεψε στις αγορές ύστερα από απουσία σχεδόν 2 ετών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία απέφερε η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διαφυλάξει τη συνοχή της Ευρωζώνης. Το επιτόκιο δανεισμού για το ισπανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα καταγράφοντας άνοδο μέχρι και 1,4%. Ωστόσο, η έκπληξη σημειώθηκε στο Δουβλίνο όπου το ιρλανδικό δημόσιο πούλησε για πρώτη φορά πενταετή ομόλογα και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή σε σχέση με την Ισπανία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι χαιρέτισε την επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές ως «μέτρο» της οικονομικής προόδου που έχει επιτύχει η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια. Νωρίτερα, οι επενδυτές είχαν πληρώσει 5,23 δισ. ευρώ για να αγοράσουν ομόλογα που λήγουν το 2017 και το 2020. Το πενταετές ομόλογο είχε επιτόκιο δανεισμού 5,9%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από αυτό που πληρώνει η Μαδρίτη και ελάχιστα ακριβότερο από αυτό που πληρώνει η Ρώμη. Το επιτόκιο για το ομόλογο που λήγει το 2020 ήταν 6,1%. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν χαρακτήρισε τη δημοπρασία «σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ιρλανδίας να κερδίσει την οικονομική κυριαρχία της». Η δεύτερη πολύ θετική εξέλιξη στην αγορά ομολόγων ήταν η πολύ σημαντική υποχώρηση των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων χάρη στις δηλώσεις Ντράγκι. Νωρίς χθες το βράδυ, το επιτόκιο δανεισμού για το ισπανικό 10ετές ομόλογο είχε υποχωρήσει στο 6,92% από το υψηλό ημέρας 7,48% που είχε καταγραφεί το πρωί. Ακόμη σημαντικότερη ήταν η πτώση του επιτοκίου δανεισμού για το πενταετές και το διετές ισπανικό ομόλογο. Πριν από τις δηλώσεις Ντράγκι το επιτόκιο του πενταετούς ισπανικού ομολόγου είχε σημειώσει υψηλό ημέρας στο 7,37% για να υποχωρήσει στη συνέχεια έως και 6,68%. Το επιτόκιο του διετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 60 μονάδες βάσης ή 0,6% και διαμορφώθηκε στο 5,66%. Νωρίτερα στην εβδομάδα, τα επιτόκια δανεισμού για πενταετές και διετές ισπανικό ομόλογο είχαν για λίγο υπερβεί το επιτόκιο του δεκαετούς, γεγονός που υποδήλωνε το άγχος της αγοράς για τη βιωσιμότητα του ισπανικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. «Οι δηλώσεις άλλαξαν την αγορά, διότι υποδηλώνεται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάζει μια απάντηση που προηγουμένως είχαν εξετάσει οι επενδυτές», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Ράινερ Γκούντερμαν. «Αμφιβάλλω αν η προσδοκία για μια ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού θα είχε προκαλέσει αυτού του είδους την ανταπόκριση από την αγορά» προσέθεσε. Εξίσου ευπρόσδεκτη θα ήταν και στη Ρώμη η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τα ιταλικά ομόλογα, ιδίως τα διετή και πενταετή. Το επιτόκιο δανεισμού για το ιταλικό δεκαετές ομόλογο σημείωσε πτώση κατά 43 μονάδες βάσης ή 0,43% και νωρίς το βράδυ διαμορφωνόταν στο 6,04%. Το επιτόκιο για το ιταλικό πενταετές υποχώρησε κατά 44 μονάδες βάσης στο 5,68% και το διετές κατά 55 μονάδες βάσης στο 4,44%. Το ευρώ ενισχύθηκε μέχρι το 1,2329, ενώ νωρίτερα είχε καταγράψει χαμηλό ημέρας στο 1,2116. Νωρίς το βράδυ, το ευρώ σημείωνε άνοδο κατά 1,04% στο 1,2283.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή