Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι

Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φράση διά στόματος Μάριο Ντράγκι ήταν αρκετή για να πάρουν οι αγορές ανάσα ανακούφισης από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς δημιουργήθηκαν προσδοκίες για έναν δυναμικότερο ρόλο της ΕΚΤ. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για το ευρώ», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ από το Λονδίνο, μια τοποθέτηση που θεωρήθηκε ότι προμηνύει την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Σε επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι «στο πλαίσιο του καταστατικού της, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό». Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σαφές ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ήταν «παγωμένο» από την ΕΚΤ επί 19η συναπτή εβδομάδα.

Από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε «ότι η ΕΚΤ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη». Ο Ντέιβιντ Χόλεϊ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σχολίασε θετικά τις δηλώσεις Ντράγκι. Απέφυγε, ωστόσο, να της ερμηνεύσει ως δέσμευση της ΕΚΤ να λάβει μέτρα για να δαμάσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πολύ πιο ένθερμη ήταν η αντίδραση του υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, υποδεικνύοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει δυναμικά προκειμένου να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Από τη σκοπιά του εξωτερικού παρατηρητή, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ήταν προχθές αρκετά σαφής όταν δήλωσε ότι η ΕΚΤ οφείλει να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων «πιο αποφασιστικά και με πολύ μεγαλύτερες τοποθετήσεις».

Η ΕΚΤ απέρριπτε μέχρι πρόσφατα κατηγορηματικά να υπερβεί τα αυστηρά όρια της αποστολής της, η οποία είναι να εξασφαλίζει σταθερότητα στις τιμές προϊόντων. Κατά τη διάρκεια, όμως, αυτής της εβδομάδας, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκδηλώσει προθέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία. Την Τρίτη, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Εβαλτ Νοβότνι, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι του Bloomberg ότι υπάρχουν «επιχειρήματα υπέρ» έκδοσης μιας τραπεζικής άδειας για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να μπορεί να αντλεί ρευστό από την ΕΚΤ όπως οι εμπορικές τράπεζες. Προς το παρόν, το ESM διαθέτει 500 δισ. ευρώ, όταν οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης θα πρέπει να φθάνουν έως τα 3 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Νοβότνι επεκτάθηκε επί του θέματος στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν του κ. Ντράγκι. «Το EFSF έχει την επιλογή να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Η ΕΚΤ καλωσορίζει αυτήν την πρακτική αλλά δεν επιθυμεί να εφαρμόσει δικό της πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο κ. Νοβότνι. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ ενός ευρύτερου μετώπου «αντίστασης» με την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις των ESM και EFSF στις αγορές ομολόγων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή