Οχι, από τρόικα σε ηπιότερα μέτρα στην Κύπρο

Οχι, από τρόικα σε ηπιότερα μέτρα στην Κύπρο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανένδοτη να συμφωνήσει σε εξαετές δανειοδοτικό πρόγραμμα με ηπιότερα μέτρα για την Κύπρο ήταν η τρόικα, όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες που διέρρευσαν από το Προεδρικό Μέγαρο στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα StockWatch. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ζήτησε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια αντί της τριετίας για την εφαρμογή του μνημονίου. Τόνισε ότι εάν δοθεί πενταετία ή εξαετία τότε θα έχουν εξασφαλιστεί τεράστια οικονομικά πλεονεκτήματα για την Κύπρο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της φυσικού αερίου. Η άρνηση της τρόικας φαίνεται πως ήταν ξεκάθαρη εξαρχής, χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο διαπραγμάτευσης. «Κύριε πρόεδρε δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Αυτοί είναι οι κανόνες».

Στο τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 11 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται περικοπές ενός δισ. ευρώ. Το χρέος της Κύπρου ανέρχεται στο 74,6% του ΑΕΠ ή στα 13,3 δισ. ευρώ είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του χρέους της Ευρωζώνης που φθάνει στο 88,2% του ΑΕΠ. Οι πιστωτές της Κύπρου προβλέπουν δε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 5,5% του ΑΕΠ έναντι των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για 3,5%, ενώ η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση μέχρι το 2013. Η Κύπρος ζήτησε βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της μετά τις απώλειες 4,2 δισ. ευρώ που επωμίσθηκαν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το ΑΕΠ της Κύπρου υπολογίζεται στα 18 δισ.

Οι πιστωτές της Κύπρου κατανόησαν, ωστόσο, την αναγκαιότητα να μην υπάρξει μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των επιχειρήσεων. Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων (10%) είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεγαλονήσου, όπως άλλωστε ισχύει με τον αντίστοιχο 12,7% στην Ιρλανδία. Τον Νοέμβριο του 2010, η ιρλανδική κυβέρνηση είχε αποκρούσει τις πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 90 δισ. ευρώ. Αυτήν την εβδομάδα, η Ιρλανδία κατάφερε να αντλήσει 4,3 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τον υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, να δηλώσει ότι η χώρα «έκανε ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή