Οι αδυναμίες της Fed Ν. Υόρκης στοιχίζουν πολλά δισ.

Οι αδυναμίες της Fed Ν. Υόρκης στοιχίζουν πολλά δισ.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την περίοδο που η ομοσπονδιακή τράπεζα Fed Νέας Υόρκης αντιμετώπιζε δριμύτατη κριτική για το γεγονός ότι απέτυχε να αποτρέψει τις ζημίες πολλών δισ. δολαρίων της JPMorgan από τοποθετήσεις της σε παράγωγα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συγκαλούσε τον Μάιο συνεδρίαση στο δημαρχείο της πόλης με σκοπό την τόνωση του ηθικού των εργαζομένων. Δύο μήνες αργότερα, οι εργαζόμενοι στη Fed Νέας Υόρκης επανέρχονταν στο προσκήνιο, μετά τα ερωτήματα των νομοθετών σχετικά με την αποτυχία της ρυθμιστικής αρχής να χαλιναγωγήσει τις τράπεζες που χειραγώγησαν το βασικό επιτόκιο Libor. «Μας είπαν να κρατήσουμε το κεφάλι μας χαμηλά και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι» ανέφερε ένας υπάλληλος που ήταν παρών στη συνεδρίασης του Ιουλίου.

Η Fed Νέας Υόρκης, οι αδυναμίες της οποίας αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, διανύει μία νέα δίκη, καθώς καταβάλει προσπάθειες για την αστυνόμευση της Wall Street. Παρ’ όλο που η ρυθμιστική αρχή έχει αναθεωρήσει την προσέγγισή της όσον αφορά την εποπτεία των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, τα τελευταία μαύρα μάτια που έχει αποκτήσει αποτελούν μία ένδειξη ότι τα θεμελιώδη προβλήματά της εξακολουθούν να υφίσταντο. Η περιφερειακή Fed, με βάση και την τοποθεσία των κεντρικών της γραφείων στο νότιο Μανχάταν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Με πολλά μέλη της να καταλαμβάνουν θέσεις εντός των τραπεζών, η ρυθμιστική αρχή διαθέτει ένα παράθυρο στην εσωτερική λειτουργία των συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Ωστόσο, η Fed Νέας Υόρκης δεν διαθέτει εξουσίες επιβολής όπως πολλές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Αντ’ αυτού, πρέπει να αναφέρει πιθανές ατασθαλίες σε άλλες υπηρεσίες ή στην κεντρική τράπεζα, τη Fed, και να αφήνει σε αυτές το έργο να διανείμουν πρόστιμα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ενίσχυση εποπτείας

Κατά τα τελευταία χρόνια, η Fed Νέας Υόρκης έχει ενισχύσει τις ικανότητες εποπτείας της. Υπό την προεδρία Ντάντλεϊ, η ρυθμιστική αρχή έχει αυξήσει την τεχνογνωσία των μελών της, ενώ έχει προσλάβει και αρκετούς ανώτερους υπαλλήλους. Ακόμα και έτσι, όμως, το σκάνδαλο της JPMorgan εγείρει ερωτήματα σχετικά με την περιφερειακή τράπεζα, τα οποία επικεντρώνονται στα εμπόδια που αντιμετωπίζει από την έλλειψη εξουσιών επιβολής, καθώς και την υπερβολικά ζεστή σχέση που διατηρεί με τις τράπεζες.

Ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, Τίμοθι Γκάιτνερ, αντιμετώπισε την προηγούμενη εβδομάδα τα ερωτήματα των νομοθετικών αρχών σχετικά με την έρευνα για το σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες τράπεζες. Τον Ιούνιο, η Barclays συμφώνησε να καταβάλει στις αρχές 450 εκατ. δολ. για τον διακανονισμό των συγκεκριμένων κατηγοριών. Εκτοτε, ο κ. Γκάιτνερ έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στις προσπάθειες που είχε καταβάλει το 2008 για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας καθορισμού των επιτοκίων. Ομως, η Fed Νέας Υόρκης, η οποία γνώριζε τότε ότι η Barclays παρείχε ψευδείς εκθέσεις, δεν είχε κάνει κάτι για να αποτρέψει τις κινήσεις της βρετανικής τράπεζας. Οταν ο κ. Γκάιτνερ ενημέρωνε τις υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την υπόθεση Libor, δεν είχε αναφέρει τις παρατυπίες, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Φέτος, η Fed Νέας Υόρκης πιάστηκε για μία ακόμα φορά απρόσεκτη όταν η JPMorgan ανέφερε ζημίες άνω των 5 δισ. δολαρίων. Στην περίπτωση του Libor, η Fed Νέας Υόρκης είχε αναλάβει μία κάπως παθητική προσέγγιση. Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία υπέρ των προβλημάτων, ο οργανισμός εστίαζε περισσότερο σε λύσεις μέτρων παρά στο συγκεκριμένο αδίκημα. Οι άνθρωποι κοντά στη Fed, τη συγκεκριμένη περίοδο, σημειώνουν ότι η ρυθμιστική αρχή εκείνη την περίοδο ήταν περισσότερο απασχολημένη με τη διάσωση της Wall Street από την κατάρρευση.

Εκτός αυτού, αρκετοί επικριτές κάνουν λόγο για την ύπαρξη μιας περιστρεφόμενης πόρτας μεταξύ της Wall Street και της Fed Νέας Υόρκης. Ο κ. Ντάντλεϊ, ο οποίος έχει διατελέσει κατά το παρελθόν επικεφαλής οικονομολόγος στη Goldman Sachs, προσλήφθηκε από την περιφερειακή τράπεζα μετά τη κατάρρευση της Bear Stearns το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή