ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά σε συμφωνία με την Κομισιόν η Google

Σε συμφωνία διακανονισμού με την κορυφαία ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού πλησίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Google όσον αφορά τις κατηγορίες για τις επιχειρηματικές πρακτικές της μετά την υποβολή 16 διαφορετικών καταγγελιών.

Η αμερικανική εταιρεία συμφώνησε να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε μία πολυετή διαμάχη με τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς και την απειλή προστίμων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Εχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό κατανόησης με την εταιρεία και ελπίζουμε ότι θα έχουμε την πρώτη τεχνική σύσκεψη» μέσα στο διάστημα των επόμενων ημερών ή και κατά την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην ιστοσελίδα viΕUws.eu.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει από τον Μάιο την αμερικανική εταιρεία προκειμένου να παρουσιάσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου τις συγκεκριμένες προτάσεις της για τη διευθέτηση των διαφορών που έχει με τις ανταγωνιστικές της εταιρείες.

Από τον Νοέμβριο του 2010

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2010 έρευνα κατά της Google, έπειτα από καταγγελίες αρκετών τεχνολογικών εταιρειών, και ιδιαίτερα από τη Microsoft, για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά αναζήτησης προκειμένου να παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό.

Οποιεσδήποτε προτάσεις διακανονισμού που θα παρουσιάσει η Google θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν από τους ανταγωνιστές της και στη συνέχεια να επικυρωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η αμερικανική μηχανή αναζήτησης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα, ωστόσο εκτιμάται ότι η Google θα ανταποκρίνεται στις τέσσερις βασικές κατηγορίες που είχαν επισημάνει οι ευρωπαϊκές αρχές.