Διακρατικό δίχτυ εντοπισμού φοροφυγάδων μέσω τραπεζών

Διακρατικό δίχτυ εντοπισμού φοροφυγάδων μέσω τραπεζών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα μία νέα πρότυπη συμφωνία για τη διεθνή συνεργασία όσον αφορά σε θέματα φορολογικής συμμόρφωσης. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της βελτίωσης της διασυνοριακής φορολογικής συμμόρφωσης και την ενίσχυση της διαφάνειας. Η συγκεκριμένη πρότυπη συμφωνία, η οποία έχει ήδη υπογραφεί από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία, καθιστά δυνατή την εφαρμογή των νέων κανονισμών περί φορολογικής συμμόρφωσης αλλοδαπών λογαριασμών (FΑΤCΑ).

Ανταλλαγή πληροφοριών

Το σχέδιο του ΟΟΣΑ, το οποίο είναι το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων που είχαν ξεκινήσει από την άνοιξη, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσει η αυτόματη και αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διάφορων κυβερνήσεων. H συμφωνία βασίζεται στις διαπραγματεύσεις που είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Οι τράπεζες από χώρες που δεν θα υπογράψουν τις πρότυπες συμφωνίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αναφέρουν τα φορολογικά στοιχεία των Αμερικανών πελατών τους απευθείας στην εφορία των ΗΠΑ (IRS). Εκτός αυτού, οι τράπεζες που δεν θα μοιράζονται τα παραπάνω στοιχεία με τη υπηρεσία IRS θα αντιμετωπίσουν από το 2014 μία παρακράτηση φόρου έως και 30%. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το μοναδικό κράτος από τις χώρες του ΟΟΣΑ που φορολογεί τους πολίτες ανεξαρτήτως από τον τόπο διαμονής τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg τον Μάιο, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο ένας μεγάλος αριθμός πλουσίων Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό αποφασίζουν κατά το τελευταίο διάστημα να απαρνηθούν την αμερικανική υπηκοότητα προκειμένου να πληρώσουν λιγότερους φόρους. Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει τη συνεργασίας του με τις πέντε συγκεκριμένες χώρες όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, του FATCA. Ο συγκεκριμένος νόμος, o οποίος είχε επικυρωθεί στις ΗΠΑ το 2010 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2013, εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ετήσια έσοδα ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Οι «παράδεισοι» έλειπαν

Στόχος των διμερών συμφωνιών είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι χώρες να έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες από τις τράπεζές τους και να τις αποστέλλουν στις ΗΠΑ, χωρίς να χρειάζεται οι τράπεζες να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες για την παραχώρηση δεδομένων στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες για τη συνεργασία των ΗΠΑ και με άλλες χώρες. Από τις διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο απουσίασαν σημαντικοί «παίκτες» της παγκόσμιας τραπεζικής αγοράς όπως η Ελβετία, η Ολλανδία και ο Καναδάς, καθώς και φορολογικοί «παράδεισοι» όπως η Ιρλανδία, οι Βερμούδες και οι Νήσοι Κέιμαν.

«Χαιρετίζω θερμά τη συνεργατική και πολυμερή προσέγγιση στην οποία βασίζεται το μοντέλο. Εμείς στον ΟΟΣΑ έχουμε ανέκαθεν τονίσει την ανάγκη για την πάταξη της υπεράκτιας φοροδιαφυγής, διατηρώντας παράλληλα το κόστος συμμόρφωσης σε όσο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή