Ασκηση τύπου «BlackRock» στις κυπριακές τράπεζες

Ασκηση τύπου «BlackRock» στις κυπριακές τράπεζες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για τη διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους, αλλά και οι πιθανοί όροι δανεισμού της Κύπρου, έχει απευθύνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Πανίκος Δημητριάδης. Σύμφωνα με τα πρακτικά της κλειστής συνεδρίασης Ιουλίου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που δημοσιεύτηκαν χθες, οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 6 και 12 δισ. ευρώ. «Μέχρι τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί μία άσκηση, την οποία θα διενεργήσει κάποια εταιρεία τύπου BlackRock χωρίς απαραιτήτως να σημαίνει ότι θα είναι η BlackRock, θα ακολουθήσουμε μία διαδικασία προσφορών με τρεις εταιρείες σε συνεργασία με την τρόικα», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε χθες η Stockwatch. «Μόνον όταν θα γίνει αυτή η ανάλυση», σημείωσε, «θα ξέρουμε την πραγματική εικόνα για το τραπεζικό σύστημα, και έως τότε που δεν θα την ξέρουμε, δεν θα μιλάμε με εκτιμήσεις». Ωστόσο, «δυστυχώς, θα πρέπει να συμφωνήσουμε με το Μνημόνιο πριν να έχουμε την τελική εικόνα, καθώς η συγκεκριμένη άσκηση λεπτομερούς και ενδελεχούς εξέτασης ενδεχομένως να διαρκέσει έως και το τέλος του Οκτωβρίου».

Ο επικεφαλής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας άφησε αιχμές και για τον τρόπο διαχείρισης του κινδύνου από τις τράπεζες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα πρακτικά, μία κυπριακή τράπεζα είχε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ και σε κυπριακά ομόλογα μόλις 400 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, μία άλλη κυπριακή τράπεζα διατηρούσε ελληνικά ομόλογα 3 δισ. ευρώ και κυπριακά αξίας 350 εκατ. ευρώ. «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι τράπεζες επενδύουν πρώτα στα ομόλογα του κράτους τους και μετέπειτα σε αυτά άλλων χωρών», είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή