«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για επιβράδυνση στις μεγαλύτερες οικονομίες

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για επιβράδυνση στις μεγαλύτερες οικονομίες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρoς επιβράδυνση οδεύουν τους προσεχείς μήνες οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, εκ των οποίων μόνον η Βραζιλία και πιθανώς η Βρετανία να έχουν πιθανότητες για ήπια ανάκαμψη, σύμφωνα με τους θεμελιώδεις δείκτες του ΟΟΣΑ. Οι εν λόγω δείκτες, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι στο παρελθόν, καθιστούν την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για τη στήριξη της οικονομίας περισσότερο πιθανή. Ειδικότερα, ο θεμελιώδης δείκτης των 34 ανεπτυγμένων κρατών-μελών του διεθνούς οργανισμού υποχώρησε στις 100,3 μονάδες τον Ιούνιο από τις 100,4 μονάδες του Μαΐου, υποδηλώνοντας μια χαλάρωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία φαίνεται να επιβραδύνουν το βήμα στην αναπτυξιακή πορεία τους και στον Καναδά υποδηλώνεται αδύναμη ανάπτυξη.

Στη περίπτωση της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας οι δείκτες κατέγραψαν είτε επιβράδυνση είτε ανάπτυξη κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση, ενώ στη Βραζιλία οι δείκτες παρουσίασαν πιο μέτρια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα. Στη Βρετανία υπάρχουν ισχυρότερες ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Στην Ευρωζώνη, τώρα, η Γαλλία και η Γερμανία, βάσει των δεικτών, φαίνεται πως τείνουν σε ανάπτυξη μεν, αδύναμη δε. Στην Ιταλία προδιαγράφεται επιβράδυνση.

Ελλειμμα

Στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών και για τρίτο μήνα στη σειρά εμφάνισε μείωση τον Ιούνιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και η εξασθένηση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε μείωση την αξία των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα συρρικνώθηκε 10,7% στα 42,9 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές το ανέμεναν στα 47,8 δισ. δολ.

Στη Βρετανία το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του στην τελευταία 15ετία. Το έλλειμμα ανήλθε στα 4,3 δισ. στερλίνες (5,46 δισ. ευρώ) έναντι των 2,7 δισ. στερλινών (3,43 δισ. ευρώ) του Μαΐου. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ελάττωση κατά 4,6% σε μηνιαία βάση της αξίας των βρετανικών εξαγωγών τόσο προς την Ευρωζώνη όσο και προς τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Συνολικά, το β΄ τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα αποδείχθηκε υψηλότερο από το αντίστοιχο του πρώτου», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Κερν, ανώτατος οικονομολόγος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά η αποκατάσταση στις εξαγωγές διαρκεί πολύ».

Αντιθέτως, η Ιταλία εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2005. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,4% σε σχέση με τον Μάιο και οι εισαγωγές 5,3% για την ίδια περίοδο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Istat. Η εμφάνιση πλεονάσματος αποδίδεται κυρίως στη μείωση του εμπορίου με τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. παρέμειναν αμετάβλητες συγκριτικά με τον Μάιο. Τέλος, το πρώτο εξάμηνο του 2012 το εμπορικό έλλειμμα της Ιταλίας διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Istat.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή